Közös kötetben Miskolc és Kassa magyar nemzeti értékei

Könyvbemutatón ismertették a szerkesztők az új kiadványt, amely Miskolc és testvérvárosa, Kassa magyar nemzeti értékeit tartalmazza színes fotókkal, leírásokkal és néhány hungarikummá vált étel receptjével együtt.

 

A kötet kiadását a hungarikumok összegyűjtéséért, gondozásáért felelős Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta. Jelenleg 300 példányban létezik, kereskedelmi forgalomban nem kapható, könyvtárakból kölcsönözhető, de Kiss Gábor miskolci alpolgármester elmondta, hogy terveik szerint nemsokára elektronikus változatban is elérhető lesz majd a város honlapján, remélhetőleg több nyelven.

 

– A 2012-es törvény kimondja, hogy a hungarikumok nemzeti értékek, amik nem kötődnek országhatárhoz – kezdte bevezetőjét a társszerkesztő Somorjai Lehel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója.

 

A borsodi megyeszékhelyről belekerült a kötetbe többek közt az Avasi kilátó, a templomok, a Diósgyőri Papírgyár, a vár, a lillafüredi Palotaszálló, a Szinva-vízesés, a Miskolci Nemzeti Színház, a Tiszai-pályaudvar, a Barlangfürdő, Herman Ottó munkássága és a diósgyőri futballhagyományok.

 

– A kassai értékek közé igyekeztünk olyanokat felvenni, amelyek a legszebbek, legjellemzőbbek Kassára – mondta Kolár Péter, a Kassai Csemadok választmányi elnöke, a kiadvány szerkesztője.

 

A szlovákiai magyar értékek közé tartozik a Szent Erzsébet Dóm, Márai Sándor és Benczúr Gyula művészeti öröksége, a Rákóczi emlékház, az egykori Kassai Nemzeti Színház épülete, de kilenc étel receptjét is tartalmazza a könyv.

Ezek közül az utolsó a Kassai serpenyős csülök sztrapacskával:

“A sztrapacskát a galuskához hasonlóan készítjük: 20-30 dkg lisztenként – 1 tojás, 15 dkg főtt-áttört burgonya, ízlés szerint só, bors, fokhagyma, az így kapott tésztát galuskaszaggatón kiszaggatva megfőzzük. Kockára vágott szalonnán vöröshagymát dinsztelünk, majd ebben forgatjuk az ízlés szerint tejföllel és juhtúróval megszórt galuskát. Minderre főtt-füstölt csülök szeleteket fektetünk, bőven megszórjuk reszelt sajttal és ezt rápirítjuk.”

Jó étvágyat!

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek