Közös listán indulnak az ellenzéki pártok

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: „az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson” – közölte hat ellenzéki párt közös közleményben vasárnap az MTI-vel.

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt által jegyzett közleményben azt írták: a közös listával a nemzet egységét kívánják kifejezni, amely egység „egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást” Magyarországnak.

Tájékoztatásuk szerint a pártelnökök vasárnapi döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit. Mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös listával szeretnék lebontani az Orbán-rendszert, „megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet” –fogalmaztak.

Közölték: a pártelnökök elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják, hogy szövetségük célja „megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot”.

Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel.

Azzal a párttal, amelyik még a válságban sem „segítő jobbot”, bértámogatást nyújt a magyaroknak, helyette „az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat”, még tovább nehezítve a lakosság védelmét – írták.

Közleményük szerint a pártelnökök véget kívánnak vetni annak, hogy „a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral”. Vállalták a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal való szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.


Hasonló cikkek