Közös tanácsadó a szlovák és a cseh belügyminiszter mellett

A szlovák és a cseh belügyminiszter tanácsadója lett Tibor Gaspar volt szlovák országos rendőrfőkapitány, aki májusban a szlovák sajtó és közvélemény nyomására kényszerült távozásra hivatalából

– közölte szombaton a Právo című független baloldali cseh napilap.

Míg Szlovákiában Tibor Gaspar tanácsadói kinevezése a sajtó éles bírálatait váltotta ki, Csehországban nem keltett különösebb figyelmet. Jan Hamácek belügyminiszter a volt szlovák rendőrfőkapitány szakmai ismereteit és tapasztalatait emelte ki.

Tibor Gaspar, aki 2012 és 2018 között állt a szlovák rendőrség élén, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője februári meggyilkolása után került a bírálatok kereszttüzébe. A pozsonyi sajtó szerint Gaspar az elmúlt években állítólag szándékosan igyekezett eltussolni a Robert Fico vezette kormányzó Irány-Szociáldemokráciához (Smer-SD) köthető visszaéléseket, és ezért megkérdőjelezhető pártatlansága a Kuciak-gyilkosság ügyében is.

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén a Galántához közeli Nagymácsédon (Velká Maca) gyilkolták meg. Bár a tett indítékairól nincsenek bizonyítékok, az ellenzék és a közvélemény egy része az ügy mögött Robert Fico kormányát sejtette, ezért a miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter távozni kényszerült tisztségéből. Tibor Gaspar a pozsonyi sajtó szerint Fico és Kalinák belső embere volt, ezért visszatérése a politikába, még miniszteri tanácsadói szerepben is, a szlovák ellenzék szerint elfogadhatatlan.

Többen ezért Denisa Sakovának, a szlovák belügyi tárca jelenlegi vezetőjének lemondását követelik.

Jan Hamácek cseh belügyminiszter viszont védelmébe vette új tanácsadóját. Arra a felvetésre, hogy tekintettel Gaspar múltjára, nem vár-e vitákat, bírálatokat döntéséért, Hamácek nemmel válaszolt. Szerinte Tibor Gaspar jól ismeri a cseh rendőrség működését, képes pártatlan szakmai álláspontok kidolgozására, és nincs közvetlenül összefonódva a cseh rendőrség apparátusával.
A Právo szerint Tibor Gaspar augusztus elseje óta van tanácsadói tisztségben a szlovák és a cseh belügyminisztériumban.

 


Hasonló cikkek