Közösen a horvátországi magyar oktatásért

Első alkalommal szervezték meg a magyar oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok találkozóját, ahol a horvátországi magyar oktató-nevelő munkával kapcsolatos aktualitásokról tanácskoztak.

A laskói általános iskolában szervezett összejövetel második rézében zenei műhelyt tartottak egy ismert horvát zenekar dobosának a vezetésével.

A magyar pedagógustanácskozás kezdeményezője, a laskói általános iskola igazgatója, Kovacsevity Anna elmondta, hogy a négy horvátországi magyar oktatási intézmény vezetője igyekszik mindenben együttműködni, de szükségét látták annak is, hogy a négy tanintézményben oktató pedagógusok is eszmét cseréljenek.

– Mindent meg kell tennünk a magyar oktatás érdekében, ehhez viszont össze kell fognunk, közösen kell gondolkodnunk. Örülök annak, hogy ezt mindenki így látja, és hogy ilyen szép számban vettek részt a kollégák a találkozón, amelynek már biztos, hogy lesz folytatása – mondta Kovacsevity Anna.

A szakmai tanácskozás első részében Csapó Nándor, a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium Nemzetiségi Főosztályának a vezetője és Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója tartott előadást. Csapó előadásában többek között szó volt a horvát oktatási reformról és a kisebbségek számára készülő, anyanyelvre fordított tankönyvekről. Andócsi pedig az anyanyelven való tanulás fontosságát, identitásmegőrző szerepét járta körbe.

A találkozó második részében a Hangokból dallam című zenei műhelyre került sor Trajkov Branko-Trak, az ismert horvát zenekar, a Zabranjeno pušenje együttes dobosának vezetésével, aki a Školska knjiga tankönyvkiadó vállalat munkatársaként Horvátország egész területén tart foglalkozásokat.

Külhoni Magyar Sajtószolgálat


Hasonló cikkek