Közösségi kávéházat nyitott az egyházmegyei karitász Szombathelyen

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közösségi rendezvények színtereként működő, hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató Fairplay kávéházat nyitott Szombathelyen

– közölte Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója az MTI-vel.

A közösségi tér kialakításával a hátrányos helyzetű emberek társadalmi elfogadottságát és szerepvállalását akarják elősegíteni. A kávézóban dolgozók, és a programok résztvevői “megtapasztalhatják a karitatív szemléletet, az önzetlen segítés erejét, és a közösséghez tartozás érzését” – fogalmazott a karitász igazgatója.

A Fairplay kávéházban pályakezdő fiatalokat és megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. A bevételt hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok tanulmányainak támogatására, valamint – az osztrák Grazi Egyházmegyei Karitászon keresztül – hátrányos helyzetű afrikai karitász segítésére fordítják – mondta el Tuczainé Régvári Marietta.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak 27 éves kapcsolata van a grazi karitásszal. A két intézmény számos határon átnyúló programot valósított meg – fűzte hozzá Tuczainé Régvári Marietta. Példaként említette, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász intézményeiben használt farmerekből varrott táskákat, párnákat, kötényeket a grazi karitász boltjaiban értékesítik. A bevételt afrikai családok ellátásra fordítják.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Fairplay című pályázatán 50 millió forint támogatást nyert el a hátrányos helyzetű emberek társadalmi elfogadottságának javítására, valamint a társadalmi együttélés javítására. A projekt keretében valósul meg a közösségi térként működő, társadalmi együttélés céljait szolgáló Fairplay kávézó megnyitása.

 


Hasonló cikkek