Közterekké építik be Prága folyóparti falainak boltozatjait

A cseh Brainwork nevű cég egy évtizedes fejlesztése, újra életet lehel Prága folyóparti építészetébe. Az eredetileg rakpartnak és rakódóhelynek épült területet, a 2002-es árvíz után parkolónak használták. A design csapat a fejlesztéssel azonban kulturális és társadalmi megújulást ért el a város gerincvonala, a Moldva folyó mentén.

Az átalakítás a folyóparti falban lévő 20 boltozat rekonstrukciójára összpontosít, amelyeket eredetileg jégtárolásra használtak. A belső terek kialakításakor nem a hagyományos zárt megoldásokra törekedtek, hanem a külső térrel összeköthető, folyóparttal érintkező lehetőségekre.

A boltozatokból kialakított helyiségek kávézóként, klubként, stúdióként, műhelyként, galériaként, könyvtári fiókként, nyilvános illemhelyként és egyéb gyülekezőhelyként szolgálnak majd. A koncepció sokszínűségét mutatja, hogy a tervezés során önállóan működő elemekkel is számoltak. Ezek olyan rugalmas és mozgatható modulok, amelyek a kávézó vagy galéria boltozatokban, pultként vagy recepcióként működhetnek.

A Rašín rakpart boltozatjai közül hatba, egy 5.5 méter átmérőjű ellipszis alakú ajtón keresztül lehet bejutni. Az egyben ablakoknak is tekinthető ajtók mechanikusan, tengelyükön elfordulva nyílnak. A kerek ablakok beépíthetőségéhez az eredeti boltíves nyílásokat úgy alakítottak át, hogy közben a hézagokat kiegészítő kőből készült részletek, elrejtik a légkondicionáló és árvízvédelmi berendezéseket.

Prága mintegy négy kilométernyi folyópartjának átalakítására irányuló projektben, az egységes tervezési nyelv és anyaghasználat teremt kohéziót, amelynek kivitelezésében a legújabb fenttartható technológiákat is ötvözik.


Hasonló cikkek