Krajčí szerint a Szputnyik-szerződés olyan jó, hogy még nekünk kellene megköszönni az oroszoknak

Szlovákia elállhat a Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződéstől, ha az orosz fél nem szállítja le egy hónapon belül az ígért vakcinamennyiség legalább 50 százalékát.

Ezt Marek Krajčí (OĽANO) parlamenti képviselő és volt egészségügy-miniszter jelentette be, hozzátéve: sikerült elérnie, hogy a szerződés tartalmazza az erről szóló záradékot.

Krajčí azt állítja, hogy Szlovákia nem köteles megvásárolni az összes vakcinát. „A leszállított védőoltásokat eladhatjuk másnak. Erre például nincs jogunk olyan oltóanyagok esetében, amelyek az Európai Bizottságon (EB) keresztül jutnak el hozzánk. Az összeset át kell vennünk és ki kell fizetnünk, ráadásul jelenleg nem adhatunk el ilyen vakcinát az Európai Unión kívülre” – fűzte hozzá.

Krajčí elmondása szerint az uniós tagállamok arra kényszerültek, hogy a szükségesnél sokkal nagyobb mennyiségben vásároljanak védőoltásokat, melyek egy részét csak az idei év negyedik negyedévében kaphatják meg. „Annak volt a legnagyobb esélye a lehető leggyorsabban oltáshoz jutni, aki a legtöbb vakcinát kötötte le. Így alakították a feltételeket a gyógyszergyárak és az EB” – állítja a volt miniszter.

Krajčí arra is rámutatott, hogy a vakcinagyártókat semmi sem fenyegeti, ha késnek a beszállítással, viszont az egyes országoknak az egész megrendelt mennyiséget át kell venniük. A Szputnyik-szerződés „sokkal előnyösebb”, ezért Szlovákiának köszönetet kellene mondania az orosz félnek. 19 900 000 amerikai dollárba került a vakcina Szlovákiának áfa nélkül.

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást rendelt.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek