Krajčí szerint van megoldás a várólisták lerövidítésére

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a kórházi várólisták lerövidítésének lehetséges módjairól számolt be. A tárcavezető pénzzel szeretné motiválni az orvosokat, de azt is hangsúlyozta, hogy szükség van némi fontossági sorrend kialakítására.

A koronavírus-járvány visszaszorításának köszönhetően a szlovákiai kórházak fokozatosan visszatérnek a szükségállapot előtti működéshez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy eltörölték a műtétek előtti kötelező 14 napos karantént, és a továbbiakban csak azoknak a betegeknek lesz szüksége koronavírus-tesztre, akiknél fennáll a potenciális fertőzöttség gyanúja. A kórházak már nemcsak a halaszthatatlan műtéteket végezhetik el, hanem a tervezett beavatkozásokat.

A járvány előtti állapot visszaállítása azonban nem megy egyik napról a másikra, a várólisták meghosszabbodása pedig különösen nagy gondot okozhat. A kórházak a tervezett műtétekkel kapcsolatban 2-3 hónapos általános csúszásról beszélhetnek.

Krajčí szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy az orvosok állítsanak fel egy fontossági sorrendet a betegek kezelésével kapcsolatban, és természetesen azokat a pácienseket részesítsék előnyben, akiknek a járvány ideje alatt romlott az állapota. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a megszokott féléves vagy éves szűrővizsgálatok bizonyos ideig háttérbe szorulnak.

A járvány ideje alatt a sajtóban olyan hírek is megjelentek, miszerint néhány orvos nem volt hajlandó ellátni a betegeit. Krajčí ugyan nem tagadta, hogy voltak ilyen esetek, de hozzátette, a legtöbb orvos erőn felül teljesített a vírus visszaszorításában. A fáradtságos munkát némi anyagi juttatással szeretné meghálálni az orvosoknak, de hogy milyen pénzösszegről van szó, azt egyelőre nem árulta el, mivel még javában folynak a tárgyalások Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszterrel.

A felsorolt intézkedések azonban csak a vírus okozta károk visszaszorítására szolgálnak. A hosszú várólisták nem a járvány alatt alakultak ki, hanem jóval korábban, a vírus csak rontott a helyzeten. Ezt maga Krajčí is elismerte, és nem mondott le a korábbi ígéretéről, miszerint törvénybe foglalná, hogy a páciensnek mennyi időn belül van joga kezeléshez jutni. A miniszter szerint megoldást jelenthetne, ha bővítenék az általános orvosok kompetenciáit.

A szakértők szerint ezzel egyidejűleg rengeteg általános orvos hiányzik a szlovák egészségügyből, ezért ezt a szakirányt mindenképpen vonzóbbá kell tenni. A kormányprogram egészségügyi fejezetében vannak ilyen törekvések, kérdés, hogy ebből mennyit sikerül megvalósítani.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek