Miniszteri vita Szlovákiában az alkalmazottakat támogató projektek működéséről

Milan Krajniak munkaügyi, szociális és családügyi miniszter (Sme rodina) azt állítja, hogy a koronavírus-járvány idején a foglalkoztatást támogató rendszer jól működik.

Hangsúlyozta, hogy a munkanélküliségi ráta októberben is csökkent, és a gazdasági válság közepette augusztus óta 53 ezer ember talált munkát Szlovákiában.

Elődje, Ján Richter (Smer-SD) szerint azonban az intézkedések végső hatása csak akkor fog nyilvánvalóvá válni, ha a támogatási rendszerek leállnak, és megkezdődik a valós gazdasági élet.  „Különösen örülök annak, hogy a munkaerőpiac reagál azokra az intézkedésekre, amelyeket nyár óta teszünk, mivel a munkanélküliség csökkenése egész Szlovákiában tapasztalható” – mondta Krajniak, hozzátéve, hogy augusztus óta a legtöbben az Eperjesi járásban találtak munkát.

Szerinte a foglalkoztatás növekedése folytatódni fog, ugyanis a multinacionális vállalatok a szlovák beszállítókkal kötnek szerződést, mert úgy látják, hogy azok az állami támogatásnak köszönhetően stabilak. A miniszter szavai szerint néhány vállalat, mely korábban a munkaerő csökkentésén gondolkodott, most újabb alkalmazottakat vesznek fel, mivel megnőtt a megbízásaik száma.

Az exminiszter Richter azonban aggodalmának adott hangot, ami a novemberi és a decemberi hónapot illeti, ugyanis ezen időszakokban egyébként is rendre instabilabb a munkaerőpiac. Szerinte csak a jövő év közepe tájékán derül majd ki, hogy, mennyire sikerült vagy éppen nem sikerült támogatni a munkaerőpiacot.

Richter bírálja a munkaügyi minisztert, amiért a regisztrált munkanélküliekkel nem foglalkozott. Szerinte a minisztériumnak nagyon gyorsan el kell kezdenie az új projekteket, amelyek támogatják például a tartósan munkanélkülieket, a fiatalokat vagy az 50 vagy annál több éves kategóriát. Az aktív munkaerő-piaci politikához szükséges pénzmennyiséget is elégtelennek tartja.

Krajniak ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a projektek működnek, és nagyon eredményesnek tartja például a fiatalok számára indított projektet is, amelyben a minisztérium havonta 122 euróval járul hozzá a 30 év alatti emberek havi jövedelméhez, abban az esetben, ha munkát találnak, ennek köszönhetően – véleménye szerint – alacsonyabban fizetett pozíciót is betölthetnek.

Forrás: čas.sk, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek