Krčméry és társai már megkapták a koronavírus elleni védőoltást

A nyitrai egyetemi kórházban szombaton este 7 óra után beoltották az első szlovákiai személyeket a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával.

Az első személy, aki Szlovákiában megkapta a védőoltást, az ismert infektológus, Vladimír Krčméry volt, őt további egészségügyi szakemberek követték.
Marek Krajčí egészségügyi miniszter tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, 2020 elején senki nem gondolta, milyen kihívásokkal kell majd ebben az évben megküzdenünk, de karácsonyra megérkezett a koronavírus elleni vakcina, amellyel sikerül legyőzni a járványt, amely világszerte százezrek haláláért felelős, sokakat egy életre megkárosított és munkahelyek millióinak megszűnését idézte elő.

Ezután egymás után szóltak az egészségügyi szakemberek, kiemelve, hogy éppen az antibiotikumoknak és a védőoltásoknak köszönhetően az elmúlt 120 évben, vagyis 1900 óta a térségben élők élethossza 24 évvel hosszabbodott meg, s a tudomány mindig megtalálta a megoldást a járványokra.

Az oltás holnaptól mind a 4 (Pozsony, Nyitra, Besztercebánya, Kassa) korábban jelzett helyszínen elkezdődik majd. A Pfizer és a BioNTech konzorcium vakcináját a vállba szúrják be két adagban. A második adag 21 nap után szúrható be. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal szerint a védőoltás mellékhatásai enyhék és rövid ideig tartanak. Példaként a szúrás helyén érzett fájdalmat és vörös foltot, a fáradtságot, a fejfájást, az izom- és ízületi fájdalmakat, valamint a hidegrázást és a lázat említik.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek