Kréta Culpa: elnézést kért az üzemzavarért a Kréta-főnök

Nem indult simán a digitális oktatás hétfőn, de úgy tűnik, sikerült úrrá lenni a problémákon.

A kormán múlt héten rendelte el az általános iskolákban a digitális oktatást egy hónapra. Ennek következményekén lehetősége volt sokaknak tesztelnie a megújult Kréta-rendszert, ami azonban nem vette az akadályokat simán, és a kezdeti órákban elérhetetlenné vált.

Kréta
A Kréta. Kép: eKréta

Ennek nyomán hétfő késő este minden Kréta-felhasználó – így a cikk írója is – egy üzenetet kapott, amelyben – közintézménytől szokatlanul őszintén – Dr. Szabó Balázs, a Kréta-rendszerért felelős Zrt. vezetője szokatlan őszinteséggel beszélt a működési anomália okairól, illetve annak elhárításáról. Levelét változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Felhasználóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mai nap (2021.03.08.) reggel a KRÉTA rendszer és DKT moduljának működése a köznevelési intézmények többségében – a rendszer túlterhelődése miatt – átmenetileg elérhetetlenné vált a felhasználók számára. Ezt az átmeneti elérhetetlenné válást az okozta, hogy a rendszer rendelkezésére álló és/vagy bocsátott erőforrásokat nem megfelelően csoportosítottuk, osztottuk ki a rendszeren belül, és ez vezetett a – kritikus terhelés alatti – hibás működéshez.

Munkatársaink azonnal elkezdték az okok elemzését, és ezt követően a beállítások módosítását. Ennek eredményeként 10:00 óra után fokozatosan helyreállt a megszokott napi működés: külön köszönjük a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-től ehhez kapott gyors segítséget, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Klebelsberg Központnak a támogatást.

Annak ellenére, hogy megpróbáltunk szimulációval, tervezéssel a legjobb tudásunk szerint felkészülni az első teljes digitális nap reggelén várható óriási rendszerterhelésre, nem tudtuk a KRÉTA rendszert és DKT modulját kiszolgáló erőforrásokat megfelelően elosztani, beállítani, amiért is a felelősség kizárólag az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t terheli. Természetesen a KRÉTA rendszer működésének monitorozását és szükség szerinti optimalizálását – annak érdekében, hogy a DKT modul funkcionalitásai miatt jelentkező óriási és folyamatos terhelést is bírja a rendszer – a következő napokban tovább folytatjuk, a rendszer kielégítő és zavartalan működése érdekében.

Az okozott kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük, és köszönjük türelmüket, megértésüket!

Dr. Szabó Balázs

vezérigazgató
eKRÉTA Informatikai Zrt.”

Innen már csak remélni tudja a digitális oktatásban szülőként részt vevő zsurnaliszta, hogy kedden nyolc órától nem csak a Meet, Team vagy Zoom platformok lesznek elérhetőek a magyar nebulók számára, hanem az eKréta is.

Hamarosan kiderül!

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek