Krónika: Magyarország vállalta át annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székelyeket

A Krónika napilap szerdai vezércikke szerint Magyarország átvállalta Romániától annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székely fiatalokat.

    Az erdélyi magyar napilap vezércikkírója ekképpen értelmezte a hétfőn bejelentett programot, amely keretében a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 850 székelyföldi fiatalnak tartanak ingyenes felkészítőt az érettségire, többségüknek az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, román nyelvből és irodalomból.
    A Krónika szerint Magyarország azért kénytelen olyan feladatot magára vállalni, amely a román állam felelőssége és kötelessége lenne, mert Románia nem viselkedik felelősen a saját állampolgáraival szemben. A lap felidézi, az erdélyi magyar szakmai és politikai szervezetek folyamatos igénye, sőt Traian Basescu exállamfő ez irányú helyeslése ellenére a román nyelvet továbbra is anyanyelvként tanítják a kisebbségi diákok számára, olyan tanterv és tankönyvek alapján, amelyek lehetetlenné teszik az állam nyelvének hatékony és viszonylag könnyű elsajátítását.
    A romániai iskolákban jelenleg csak az iskolai felkészítő osztályban, valamint az első és második elemi osztályban tanítják más-más tanterv és tankönyvek szerint a román nyelvet a román és a nem román anyanyelvű gyermekeknek. A továbbiakban a tanterv, a tananyag és a követelményrendszer is azonos. A tömbben élő székelyföldi magyar gyermekek jelentős hányada csak az iskolai tanórákon találkozik a román nyelvvel, és nem képes felvenni a versenyt az érettségi vizsgán a román anyanyelvűekkel. Ezért évek óta a székelyföldi megyékben a legrosszabbak az érettségi eredmények. A sikertelenül vizsgázó fiatalok többségét pedig román nyelvből és irodalomból buktatják meg.
    „Miközben a kisebbségi fiatalok elé éppen a román állam gördít akadályt – egyértelműen hátrányos helyzetbe sodorva őket –, a többségi társadalom menetrendszerűen felháborodik, ha a magyarok törik a román nyelvet” – állapítja meg a cikkíró, aki szerint a romántanuláshoz nyújtott segítséggel a magyar állam gyakorlatilag az erdélyi magyarok romániai beilleszkedését ösztönzi, rácáfolva az Erdély elszakítását vizionáló többségi félelmekre. 
    „Jó lenne, ha Budapest szokatlan, de jó szándékú kezdeményezése Bukarestet is ráébresztené a helyzet visszásságára és a saját felelősségére” – fogalmazta meg szerdai vezércikkében a Krónika erdélyi magyar napilap.
http://kronika.ro/velemeny/atvallalt-felelosseg


Hasonló cikkek