Kuciak-gyilkosság: felmentették Kočnert és Zsuzsovát

A bazini Specializált Büntetőbíróság felmentette Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. Az ítélet szerint nem nyert bizonyítást, hogy részt vettek a bűncselekményben.

A bíróság Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentette a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól.

Az ügyben Szabó Tamást bűnösnek találták. Az ítélet szerint Szabó Miroslav Marčekkel közösen, Andruskó Zoltán kérésére követte el a gyilkosságot. Szabót tiltott fegyvertartásért, az újságíró és jegyese meggyilkolásáért, valamint a gútai Molnár Péter ellen elkövetett gyilkosságért 25 évre ítélték. Szabónak további 140 ezer euró kártérítést kell fizetnie a Kuciak családnak, valamint 40 ezer eurót Molnár Péter családjának. A bíróság indoklása szerint Szabó azért nem kapott életfogytiglant, mert enyhítő körülménynek tekintették, hogy a gyilkosságok elkövetése előtt normális életet élt.

Az indoklás szerint Miroslav Marček és Andruskó Zoltán tanúvallomása is alátámasztja Szabó bűnösségét. Szabó a bűnösségét a bíróság előtt tagadta. A döntés nem jogerős.

Marián Kočnert bűnösnek találták illegális felfegyverkezésben, erről korábban ő maga is beismerő vallomást tett. A bíróság 5000 euró pénzbírságot szabott ki a vétségért, amit a bűnös 5 hónap börtönbüntetéssel is kiválthat – közölte Ružena Sabová, a szenátus elnöke.

Az ítélethirdetésen csak Marián Kočner jelent meg, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás beleegyezésüket adták, hogy a távollétükben olvassák fel az ítéletet.

Kuciak családja és a meggyilkolt újságíró jegyesének édesanyja, Zlatica Kušnírová még az ítélethirdetés közben elhagyta a tárgyalótermet. „Reméltük, hogy nem mentik fel őket” – nyilatkozta a meggyilkolt lány édesanyja, aki reméli, a Legfelsőbb Bíróság másként dönt majd.

Miroslav Marčeket, aki bűnösnek vallotta magát, a bazini Specializált Büntetőbíróság még áprilisban 23 év szabadságvesztésre ítélte. Az ügyben elsőként Andruskó Zoltánt ítélték el, aki még a múlt év végén 15 év börtönbüntetést kapott. Ezt követően tanúként hallgatták ki őt a gyilkossági ügyben.

Čaputovát sokkolta az ítélet. Az államfő várakozásai szerint az „igazság keresése” nem ért véget, és tovább folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon.

„Úgy tűnik, hogy azok, akik a gyilkosság nyilvánvaló kitalálói, ki akarnak csúszni az igazság karmai közül…bízzunk benne, hogy az igazság mindkettőjüket utoléri” – írta Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök, aki a közösségi oldalon közzétett bejegyzése után feketére változtatta borítóképét.

„Elsőfokú ítéletről van szó, és mivel a bírói szenátus 2 tagja szavazta le a testület elnökét, hisszük, rendkívül fontos, hogy az utolsó szót a Legfelső Bíróság mondja ki. (…) Nem nyughatunk addig, amíg Ján és Martina meggyilkolásának megrendelőjét nem találják meg és nem kapja meg igazságos büntetését” – áll a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom állásfoglalásában.

„Tekintettel az igazságszolgáltatásunk állapotára nem marad más, mint bízni abban, hogy a bírók tények és bizonyítékok, nem valami más alapján döntöttek” – nyugtázta Boris Kollár (Sme rodina), a parlament házelnöke.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek