Új szenátussal folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása, ismét bíróság előtt Kočner és Zsuzsová

A húsvéti ünnepek előtti napon kezdődött újra a Kuciak-ügy tárgyalása a bazini Specializált Büntetőbíróságon. Az ügy a bírók elfogultságát kifogásoló panaszok miatt húzódott mostanáig, majd miután változás történt a szenátus összetételében, a tárgyalás folytatódik.

4 évvel Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását követően elölről kezdődött a bírósági per, amihez most csatolták az ügyészek tervezett meggyilkolásával kapcsolatos ügyet is. Utóbbiban Marian Kočner és Alena Zsuzsová mellett Szabó Tamás is érintett, akit időközben már elítéltek az újságíró és jegyese meggyilkolásáért. Az ügyben továbbá érintett Dušan Kracina és Darko Dragic. A károsultak Maroš Žilinka, Daniel Lipšic és Peter Šufliarsky.

2020 szeptemberében Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a Specializált Büntetőbíróság felmentette Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól, a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében azonban a bíróságnak újra kell tárgyalnia a Kuciak-gyilkosság ügyét.

Az ügyész a Kuciak-ügyben több bizonyítékot is beterjesztett, ezeket viszont a szenátus 2020-ban elutasította. A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében ezeket most helyre kell hoznia a Specializált Büntetőbíróságnak – vagy engedélyezni a bizonyítást, vagy érthetően megindokolni, hogy miért nem engedélyezi. Az egyik ilyen vitatott pont a Threema-üzenetek voltak, amiket a Legfelsőbb Bíróság szerint más bizonyítékok kontextusában kell értékelni, nem csupán külön-külön az egyes mondatokat, üzeneteket.  Kočner a február 28-i tárgyaláson hamis tanúvallomásáról és a bűnüldöző hatóságok által manipulált bizonyítékokról beszélt. „A tanúk, akik ez előtt a szenátus előtt tettek vallomást, szándékosan hazudtak, és a bűnüldöző hatóságok manipulálták a bizonyítékokat” – jelentette ki.

A tárgyalást akkor elnapolták, mert Marian Kočner és Alena Zsuzsová panaszt nyújtott be Pamela Záleská bírónő elfogultságára hivatkozva. Azt nehezményezték, hogy a múltban annak a szenátusnak az elnöke volt, amely 2019 decemberében ugyanebben az ügyben jóváhagyta Andruskó Zoltán vádalkuját. Március 22-én a Legfelsőbb Bíróság helyt adott Kočner panaszának, és kizárták a döntéshozó szenátusból Záleská bírónőt. A Legfelsőbb Bíróság indoklásában az áll, hogy valóban léteznek olyan objektív körülmények, amelyek alapján indokolt a bírónő kizárása.

Néhány nappal később a Specializált Büntetőbíróság törölte a Kuciak-gyilkosság következő tárgyalási időpontját, mivel az ügyész elfogultsági indítványt nyújtott be az ügyben illetékes szenátus másik két tagja, Ružena Sabová és Rastislav Stieranka ellen. Mindkét bíró annak a szenátusnak a tagja volt, amely bűnösnek találta Miroslav Marčeket, tehát a helyzet hasonló, mint Záleská esetében Andruskó Zoltán elítélése kapcsán. Ez utóbbi esetben azonban a bazini Specializált Büntetőbíróság már nem adott helyt a szenátus két tagja ellen benyújtott elfogultsági kifogásnak.

A csütörtöki tárgyalás margójára az ügyész megjegyezte, hogy a vádlottak közül senkivel nem áll szándékában vádalkut kötni, ennek lehetőségét pedig maguk a vádlottak is elutasították.

Forrás: TASR/aktuality.sk/parameter.sk

Fotó: TASR

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek