Kuciak volt kollégái egyetértenek, Kočnernek volt indítéka megöletni az újságírót

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner távollétében hallgatták meg az újságíró volt kollégáit a mai tárgyaláson. Állítják, a gyilkosság indítéka a Kuciak jelentette veszély volt Kočner vállalkozásaira nézve.

„Azon a napon, amikor megtalálták a holttesteket, Peter Tóth felhívott. Ki akarta fejezni a részvétét. Olyan érzésem volt a telefon után, hogy ki akart vallatni, például, hogy milyen a hangulat a szerkesztőségben, vagy hogyan fogjuk a szerkesztőségen belül kivizsgálni a dolgot.” – mondta vallomásában Dag Daniš, az aktuality.sk publicistája, Ján Kuciak volt kollégája. Hozzátette, Kuciak 2017-ben attól tartott, hogy valaki követi. „Ján nem hagyta magát megfélemlíteni, és ez az életébe került.” – utalt a publicista a meggyilkolt újságíró és Kočner közötti telefonbeszélgetésre, amelyben a vádlott még 2017-ben megfenyegette Kuciakot. Daniš szerint Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel, Ján Počiatek egykori pénzügyminiszterrel és Norbert Bödör nyitrai vállalkozóval kapcsolatos ügyeken is dolgozott.

Peter Bárdy, az aktuality.sk főszerkesztője vallomásában elmondta, Kuciakot munkájában az motiválta, hogy megpróbálja megtisztítani a társadalmat, és hogy elérje, mindenki ellen, aki bűncselekményt követ el, igazságosan induljon eljárás. A már említett 2017-es telefonhívással kapcsolatban, amelyben Kočner arról beszél, hogy Kuciakról és családjáról is információkat fog gyűjteni, Bárdy arra emlékeztetett, hogy bár Kuciak feljelentést tett az ügyben, mégsem indult eljárás. „Pontosan emlékszem erre. Ján egy találkozón volt a Penta egyik társaságának, a Mecomnak képviselőivel. Kočner ezután hívta, amiről aztán Ján engem is tájékoztatott, sőt később le is engedte a hangfelvételt.” – emlékszik vissza Bárdy. Hozzátette, nyugtalanította a hívás tartalma, mivel Kočnert veszélyes emberként tartotta számon.

Marek Vagovič, az aktuality.sk tényfeltáró újságírói csoportjának vezetője a tárgyaláson elmondta, meggyőződése, hogy Kočner bűnös. Beszámolt továbbá arról, hogy Kuciak rámutatott a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozója, Štefan Jombík által elkövetett hibákra. Ő folytatott vizsgálatot Kočner számos ügyében. 2017 nyarán például Kuciak cikket írt a dóvali adócsalás kérdésében folytatott nyomozáskor elkövetett hibákról. Vagovič szerint Kuciak veszélyeztette Kočner üzleteit.

Az ebédszünet után sor került egy másik üggyel, Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolásával összefüggő tanúvallomásokra is. Mészáros Zsolt vallomásában részletezi, hogy miután látta Molnár házának széttörött ajtaját, felhívta a vállalkozó húgát, akivel közösen mentek be a házba, ahol megtalálták a holttestét. Mészáros sofőrként dolgozott a vállalkozónál, akárcsak Szabó és Marček.

Koczkás Péter, aki Molnár gyerekkori jó barátja, tanúvallomásában arról beszélt, hogy a gútai vállalkozóról Szabó hamis pletykákat terjesztett, például, hogy Molnár autójában nagy mennyiségű kábítószert találtak. Koczkás a pletykák valótlanságát csak akkor tudatosította, amikor a két vádlottat letartóztatták, szerinte Szabó így akarta elterelni a figyelmet a gyilkosság valódi indítékairól.

Ján Kuciak kollégái egyetértettek abban, hogy az oknyomozó újságíró meggyilkolásának indítéka a Donovaly-ügy feltárása volt. 2017 nyarán Kuciak cikket írt a dóvali (Donovaly) adócsalás ügyében folytatott nyomozáskor elkövetett hibákról.

Forrás: ujszo.com, szh, sme, denníkn, para

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek