Kül­föld­ről jön a sze­gedi és a ka­lo­csai pap­rika

Kü­lö­nös do­logra fi­gyelt fel a Ri­post: hiába írják az őrölt pi­ros­pap­ri­kára, hogy “Sze­gedi” meg “Ka­lo­csai”, va­ló­já­ban a pap­rika sok­szor Kí­ná­ból vagy más hely­ről, kül­föld­ről szár­ma­zik, a pap­rika ha­zá­já­ban csak cso­ma­gol­ják. Hová lett a hun­ga­ri­kum őrölt pi­ros­pap­ri­kánk?

A Hungarikumok Gyűjteményében szerepel a szegedi és a kalocsai őrölt pirospaprika, mégsem biztos, hogy helyben termelt árut kapunk, ha ilyen felirattal keressük a jó minőségű pirospaprikát!

Nem elég csak a gyártót vagy a bolti címkét megnézni ahhoz, hogy garantáltan magyar terméket, pláne hungarikumot kapjunk.

Vegyítik a magyarral

Keletről és nyugatról, sőt a föld túloldaláról is érkezik pirospaprika Magyarországra. A csomagoláson kötelezően feltüntetett termőhelyek között megtaláljuk többek közt Szerbiát, Bulgáriát és Spanyolországot, sőt, a Távol-Keletről, Kínából, de még Dél-Amerikából, Peruból származó fűszerpaprikát is kínálnak a boltok polcain. Sőt, az sem ritka, hogy a gyártók felütik, azaz vegyítik a magyar őrleményeket a határon túlról érkező fűszerrel.

Félrevezethet a felirat

A Hungarikumok Gyűjteményében kizárólag a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény kapott helyet. A Szegedi Paprika Zrt., illetve Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. múltja az 1930-as évekig nyúlik vissza, de ma már egyik sem kizárólag magyar pirospaprikát kínál. Így a csomagolásokon, illetve a bolti címkéken megtalálható márkanevek, gyártói címek félrevezetők lehetnek. Még akkor is, ha a cégek jól látható helyen feltüntetik, mely helyekről származik a csomag tartalma, s abból mennyit tesz ki a magyar. A Szegedi Paprika Zrt. I. osztályú csípős paprikaőrleményében például több a spanyol (43%), mint a magyar áru (39%), de a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. II. osztályú édes fűszerpaprika őrleményében sem kevés a külföldi.

Trükköznek a jelöléssel

Bár a pirospaprikánál is kötelező feltüntetni a termőhelyet, nem mindenki törekszik arra, hogy az jól látszódjon. Például a kistarcsai Lucullus aranya I. osztályú édes őrölt fűszerpaprika 100 grammos tasakjának az alján fedezhető fel az információ: nem 100% magyar termékről van szó…

A Penny Marketben kapható, Szeged-Szőregen gyártott Czifra édes és csípős őrölt paprika pedig, ha úgy tetszik, a régi Nagy-Magyarországról való, mert a fele a Vajdaságban, azaz Szerbiában termett…

Félmilliárdos támogatás az ágazatnak

Ma alig harmada a hazai fűszerpaprikatermés a húsz évvel ezelőttinek. Az ágazatot nemcsak a másfél évtizeddel ezelőtti paprikabotrány és a klímaváltozás sújtja, de az olcsó importpaprika is nehezíti a helyzetet. Ráadásul a pirospaprika sok kézimunkát igénylő növény, és ehhez nehéz elegendő jó szakembert találni. Jó hír azonban, hogy a kormány még az idén több mint 500 millió forintos támogatással segíti a fűszerpaprika vetésterületének megőrzését, ezt nemrég jelentette be Nagy István agrárminiszter Kalocsán.

Forrás: Ripost 


Hasonló cikkek