Különleges 18. századi berendezés érkezett Megyaszóról

Érdekes és látványos tárlat nyílt a miskolci Herman Ottó Múzeumban a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A kiállítás anyagát a borsodi kistelepülés, Megyaszó református templomának régi, festett berendezési tárgyai alkotják.

Megyaszónak már a középkorban is volt temploma, amit többször átalakítottak, kibővítettek a 17-18. század folyamán. Egy ilyen építkezés alkalmával vették le az 1735-ben készült karzat- és mennyezet-deszkákat, ezeket azonban a megnövelt belső terű templomba már nem tudták visszahelyezni. A 19. század végén merült fel az ötlet, hogy a tárgyakat fel kellene ajánlani az Iparművészeti Múzeumnak, ott azonban nem tartottak rá igényt, így a megyaszói református közösség 1901-ben – a frissen alapított – Borsod-Miskolci Múzeumnak ajándékozta azokat.

Egy másik borsodi település, Égerszög templomában belseje

Néhány napja nyílt meg a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a borsodi megyeszékhelyen. A tárlat igazi kuriózumnak számít, ugyanis a megyaszói templom régi berendezési tárgyait kiegészítették aranyozott klenódiumokkal, úrasztali edényekkel, valamint kölcsönöztek egy 1800-as évekből származó Úr asztalát, így a teljes templomi berendezés – több mint száz év elteltével – ismét együtt van, és megtekinthető eredeti pompájában a miskolci Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében 2018.január 31-ig.

/Fotók: MTI (Szenna település református temploma) és wikipedia.org (Égerszög templombelső) /


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek