Különös technológiával újul meg a baksi út

A jövőhéten már használható is lesz a főleg mezőgazdasági gépek járta Levelényi út két kilométeres szakasza Bakson. A helyiek régóta várják az eredményes kivitelezést…

Sok településen problémát okoznak az elhanyagolt, földes vagy kátyús utak. Természetesen ritka az az eset, amikor a rossz állapot valóban mulasztásból származna. Ám arra szép számmal van példa, hogy az utat nem lehet megkerülni, viszont felújításra sincsen elég pénz.

Habár vannak pályázatok, előfordul, hogy mire minden megfelelően beindulna, el lehetne kezdeni a munkákat, addigra a megnyert forrás jóval kevesebbet ér, kevesebb anyagra, kisebb munkálatokra elég. Hiszen olykor évek telnek el egy projekt megtervezése és megvalósítása között, a forint pedig inflálódik. Ez szinte mindennapos dolog, de egy -egy beruházásnál rengeteg gondot okozhat.

Emiatt számos kisebb község kénytelen visszamondani a felújítást, és az utak maradnak úgy, ahogy vannak. Hacsak közbe nem lép az önkormányzat, és keres egy másik, élhetőbb megoldást. Ahogy tette ezt a baksi vezetőség is: a zúzottköves aszfaltozást, meszes – cementstabilizációs variációra váltották.

Elbontották a korábbi silány állapotú utat és az agyagos talajt mésszel maratták át, hogy elveszítse a vízfelvevő képességét, és tömörítve, jól lehessen vele dolgozni. A munkafolyamat további részét Karácsony Koppány projektmenedzsertől idézzük, aki a delmagyar.hu-nak nyilatkozott:

A me­­szes stabilizáció után 25 centi vastagon visszatöltötték az el­­bontott és ledarált anyagot, majd következett a cementstabilizáció. Végül a jövő héten bitumenemulzióval zárják a felületet, és amint elkészül – várhatóan a következő hét végére – az anyag, a technológia kedvező tulajdonságai miatt azonnal használhatják, birtokba vehetik a gazdák. Az eljárás további előnye, hogy kevesebb anyagmozgatással, szállítással jár, mert a helyben lévőt is feldolgozzák.

A mezőgazdászok örömére tehát hamarosan elkészül az új út, melynek teljes költsége majdnem 100 millió forint volt. Az önrész biztosítását az érintett 16 gazda vállalta, ami körülbelül 14, 5 millió forint.

Az olcsóbb, gazdaságosabb technológia, olyannyira kedvezőnek bizonyul, hogy a környékből más önkormányzatok is érdeklődnek iránta, köztük például Balástya is.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek