Kulturális autonómiát kapnának a magyarok Romániában?

A Dăncilă-kabinet felvett az agendájába egy törvényjavaslatot, mégpedig azt, amely kulturális autonómiát biztosítana a kisebbségek számára, és elfogadná a kisebbségek szimbólumhasználatának jogát. Ez nem valamiféle új törvény, még a Tăriceanu-kormány terjesztette be a parlamentbe 2005-ben.

A Stiripesurse úgy tudja, hogy a Dăncilă-kormány most – még a tél beállta előtt – benyújtaná a parlamentbe, ahol a képviselőház döntő szavazására vár.

Korodi Attila, a képviselőházi RMDSZ-frakció vezetője elmondta, hogy Viorică Dăncilă miniszterelnök nem kereste meg a Szövetséget ez ügyben. Korodi amúgy meglehetősen szkeptikus ezzel kapcsolatban.

Az RMDSZ diverziónak tartja, amennyiben a kormány valóban benyújtja a törvénytervezetet. “A törvényt a Tăriceanu-kormány nyújtotta be, a Dăncilă-kormánynak semmi köze hozzá, az, hogy most esetleg el akarnák fogadni, az diverziókeltés. Az RMDSZ abban érdekelt, hogy egy nyitott, erős többséggel vitassa meg, és fogadtassa el ezt a törvényt. Semmilyen feltétel nem teljesül. Nincs stabil politikai többség a politikai életben, és nem is nyitott. Gondoljunk csak az Úz-völgyére! Ami most van, az csak diverzió” – mondja a képviselő.

Forrás:  transindex.ro


Hasonló cikkek