Küzdelem a macskák túlszaporodása ellen – Bemutatkozik a Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület

A macskák túlszaporodása globális jelenség. Csak hazánkban körülbelül 2 millió kóbor cica él, mely adat, valljuk be, igen ijesztő. Zala megyében, lelkes állatbarátok egy csoportja 2011-ben felvette a kesztyűt a problémával szemben, és azóta megállás nélkül küzdenek azért, hogy ez a szám csökkenjen. 

Hat éve mentik a cicákat, de csak 2017-ben alakultak egyesületté. A Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület tagjai szabadidejükben, munka mellett, nagyon gyakran a családjuktól elvéve az időt segítenek a bajba jutott bársonytalpúakon.

Sok macska, még több munka

A kóbor macskák ideiglenes befogadónál való elhelyezésével és  ivartalanításával próbálják megállítani az egyesület önkéntesei a magyarországi gazdátlan macskapopuláció növekedését. A cicák nagyon gyorsan szaporodnak, a magas létszám miatt pedig rengeteg a beteg egyed közöttük; nagyon sok macska pusztul el különböző fertőzések miatt, de sajnos gyakori az is, hogy az állat egyszerűen kihűl, vagy éhen hal.

Az Egyesületnek menhelye nincs, a talált állatokat a tagok viszik haza, vagy “külsős” ideiglenes befogadókhoz kerülnek. (Van olyan egyesületi tag, akinél 30 feletti a macskák létszáma.) Ezt követi az ivartalanítás, és – amennyiben szükséges – a betegségek kezelése. Az ivartalanítás után az egészséges állatoknak megpróbálnak felelősségteljes gazdákat találni. Ez nem könnyű feladat, hiszen házi macskából folyamatos a túlkínálat a “piacon”.

Amiből sok van, abból ne “gyártsunk” rengeteget

Az Egyesület tagjai úgy vélik, hogy ha a kedvtelésből tartott cicák tulajdonosai ivartalaníttatnák kedvenceiket, a menhelyen élő, illetve kóbor állatok nagyobb eséllyel indulnának a gazdikeresésben. Örök probléma, hogy az emberek nagy része szabad állatként tartja a macskát, holott ő egy háziállat, s ha már megszelídítettük, a mi dolgunk felelni érte.

A túlszaporodott macskanemzedék veszélyezteti védett énekesmadaraink létét, és az ivaros, oltatlan “kijárós” macskákra is veszélyt jelent. Különösen kritikus a “kijárós” gazdis cicákra nézve a párzási időszak, ugyanis ha egy fertőzött egyeddel párosodik az állat, annak nem csupán nem kívánt szaporulat lesz a következménye, de az addig egészséges cica különböző, gyógyíthatatlan betegségekkel fertőződik meg, amit aztán – akár egy karmolással – továbbad fajtársainak. E betegségek túlnyomórészt halálosak, a kismacskák már az anyaméhben megfertőződnek.

Több százezres állatorvosi költség

Körülbelül 300 cica van az Egyesület párfogásában, ebbe beletartoznak az utcai kolóniák és az ideiglenes befogadóknál elhelyezett állatok is. Van olyan macska, akinek csupán egy kis ketrec jut, mert a védőoltások ideje alatt az állatokat – a fertőzésveszély elkerülése érdekében – el kell különíteni egymástól. Csak az orvosi költség több 100 ezer forintra rúg havonta. Ebbe beletartozik az ivartalanítás, az oltás, a chip, az állatok külső és belső parazitamentesítése, a betegségek kezelése és a balesetes állatok megmentése. Ehhez hozzájön még az igen magas benzinköltség, melyet az Egyesület tagjai a saját zsebükből finanszíroznak.

Ivartalanításra váró macskák

A Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület tagjai maradéktalanul eleget tesznek vállalt feladataiknak. Munkájukhoz minden segítséget szívesen fogadnak, tárgyi adományoknak (macskaalom, macskaeledel, állatgyógyászati termékek) is nagyon örülnek.

 

 Az Egyesület adatai
Név: Bársonytalp a Cicákért Zala
Számlaszám: OTP Bank, 11749008-24904609-00000000 IBAN: HU68 1174 9008 2490 4609 0000 0000
Adószám: 18940358-1-20
Internetes elérhetőség: https://www.facebook.com/barsonytalpzala/

Vélemény, hozzászólás?