Lackfi János: „A költő robbanótöltetté alakítja a világot”

A magyar költészet napja alkalmából a Prima Primissima és József Attila-díjas költőt a versek fontosságáról kérdeztük.

A költő robbanótöltetté alakítja a világot. A robbanás jó vers esetén az olvasó tudatában megy végbe, elképesztő tűzijáték formájában. A költészet szakma, sokat kell hozzá gyakorolni. A vers füstjel is, amit egyik élő küld a másiknak” – válaszolta Lackfi János.

József Attila szobra a Dunaparton (Fotó: MTI/ Jászai Csaba)

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ilyenkor rendszerint irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat tartanak szerte az országban. A koronavírus-járvány miatt idén személyes találkozásokra nincs mód, de azért nem kell teljesen lemondani az ilyen jellegű élményről.

Sok esemény online térbe költözött, a bevásárlócentrumokban pedig a plázarádióban egésznap szólnak a versek. Nyolc budapesti és tizenhárom vidéki bevásárlóközpontban hallgathatják a vásárlók a magyar kultúra remekműveit. A felvételek külön érdekessége, hogy olyan nagyszerű művészek szavalnak, mint Cserhalmi György, Sztankay István, Koncz Gábor, Darvas Iván, Ruttkai Éva, Bessenyei Ferenc, Domján Edit, Mensáros László, Moór Marianna, Szabó Gyula.

Április 11. azonban nem kizárólag József Attila születésnapja. 1900-ban ezen a napon született Márai Sándor is. Bár Márai inkább epikus alkotóként él az emberek tudatában, de olyan nagyszerű versekkel is megajándékozta a magyarokat, mint például az Ajándék, vagy a Mennyből az angyal.

József Attila életét és műveit Én, József Attila címmel musical formájában dolgozta fel Vizy Márton zeneszerző, valamint Tóth Dávid Ágoston szövegíró. A premiert 2012-ben a Madách Színházban tartották, Szirtes Tamás és Szente Vajk rendezésében. A darabban számos József Attila-vers elhangzott, köztük a Tiszta szívvel, amit itt lehet megtekinteni:

Kultúra | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek