Lady Gaga eldobta a pókerarcát | Csillag születik | Filmajánló

Kicsoda ez a nő platinaszőke hajjal, extrém, extravagáns, már inkább csak nevetségesnek mondható kosztümökben? Ki van a pókerarc mögött?

Lady Gaga csillaga ezelőtt 8 évvel ragyogott fel és azóta is töretlenül halad az égen, dalai az elektronikus zene dallamtalan és mondanivaló nélküli világában bolyongtak. Díva, divatdiktátor, botrányhős? Énekesnő, akinek van hangja, de már pályája kezdetén bekapta őt a hollywoodi sztárcsináló gépezet és csillagport öntött rá. Csillogás és nagy felhajtás avagy cirkusz és kenyér kell a népnek.

De tényleg csak ez eladható? Tényleg elég csak a felszínt kapargatni a sikerhez?

Nos, már sokszor bebizonyosodott, hogy igen, ez sajnos igaz, azonban a siker nem minden. És az is, hogy egyik nem zárja ki a másikat. Bár Lady Gaga 8 éve nyeri sorra a díjakat és rendre vezet slágerlistákat, igazán csak most mutatta meg, mire képes.

Gaga félredobta a maszkot, lemosta a sminket és elénk áll csupaszon, igazi valójában, és 1 szál farmerban és csomóra kötött fehér pólóban, akusztikus gitárral és zongorán kísérve olyat alakított, ami felülmúl minden show-t, minden fényes-csillogós bohóckodást és színpadi drámát.

8 év után derült ki, hogy ez az extravagáns ruhákban tündöklő nő mekkora tehetség, hangja elementáris erővel robban be a néző agyába és fülébe és csak tátog és azt kérdezi: “miért titkolta idáig tehetségét”?

A Csillag születik történetét már többször is filmre vitték:

Adott egy bárokban éneklő, fantasztikus hanggal megáldott nő, akit nem-elég-csinos megjelenése miatt több meghallgatásról is elküldtek már. “Így nem állhatsz színpadra” – mondták. A másik oldalon ott egy alkoholproblémákkal küzdő, country sztárénekes (Bradley Cooper),  aki egyik koncertje után betér éppen abba a vacak kis bárba (ami mellesleg transzvesztiták törzshelye), ahol Ally (Lady Gaga) néha hobbiból énekel. És elindul a lavina. Jack beleszeret Ally hangjába és szeméjébe egyaránt, felhívja  magához a színpadra énekelni és az eddig mellőzött tehetség csakhamar elindul a sztárság útján. A film egyszerre szól Ally és Jack szerelméről és arról, mi van a csillogás mögött. A cselekményt végig olyan elképesztő dalok kísérik, amik teljesen lebilincselnek és csak ámulunk, mikor már a stáblista megy. És a legszebb dal, a Shallow, éppen arról szól, ami Gaga eddigi pályafutásáról nem mondható el: emelkedjünk el a felszínről és nézzünk a dolgok mélyére.

Lady Gaga és Bradley Cooper is fantasztikus színészi tehetségéről tett tanúbizonyságot, a kamera végig “az arcukba van tolva” és minden könnycsepp, arcrezdülés premier plánban látszik. Szerencsére! Csak szeretni lehet Ally-t és sajnálni Jacket. Többet nem árulok el, nézze meg mindenki maga és gondolkodjon el.

Egy azonban vitathatatlan: csillag született – Lady Gaga valódi énje és énekhangja.

Nézzd meg az előzetest is:

Kiemelt kép forrása: www.artribune.com

Hofmeiszter Dóra