Lassan véget ér az egynapos sztrájk a makó gumigyárban

Két óra, nyolc óra után itt a huszonnégy órás sztrájk.

Az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt 24 órás sztráj folyik a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában, ez szerdán 14 órakor kezdődött.

Ezt megelőzően Hajdú Roland, a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) titkára azt közölte az MTI-vel, a munkáltató tavaly nyáron mondta fel a 23 éves kollektív szerződést, mert elavultnak tartotta. Az új megállapodásról – kisebb megszakításokkal – decemberig folytak a tárgyalások. Mivel azóta sem tudtak egyezségre jutni, ezért – ahogy azt korábban megírta a PannonHírnök – előbb két órás figyelmeztető sztrájkot, majd nyolcórás munkabeszüntetést tartott a szakszervezet, most pedig 24 órás munkabeszüntetésbe kezdtek.

Az érdekképviseleti vezető hangsúlyozta a nemzeti hírügynökségnek, hogy a jogszabályok alapján a sztrájk nem irányulhat kollektív szerződés megkötésére. Jelezte, nem is ez a céljuk, hanem az, hogy nyomásgyakorlás útján megállapodásra jussanak a munkáltatóval követeléseikről. Hajdú Roland kifejtette, a kollektív szerződés önmagában nem érték, a munkavállalók számára az a fontos, hogy a megállapodás valódi tartalommal legyen megtöltve, ne sérüljenek a korábbi jogosultságaik.

A szakszervezeti titkár elmondta, más szakszervezetek is támogatják törekvéseiket. Az Audi Hungária Független Szakszervezet anyagi segítséget ajánlott föl, az üzemben működő szakszervezetek közül pedig a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) szolidaritását fejezte ki.

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek