Lassult az építőipari termelés növekedése Romániában

Romániában lassult szeptemberben az építőipari termelés volumenének növekedése, miután az első kilenc hónapban a nyers adatok szerint alig 0,4 százalékkal bővült az első nyolc havi 2,7 százalék után – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 0,3 százalék volt az első kilenc hónapban.

A január és szeptember közötti időszakban a nyers adatok szerint mért növekedés az új építéseknek köszönhető, amelyek 9,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, ugyanakkor a felújítások volumene 21,7 százalékkal csökkent, míg a karbantartási és javítási munkálatoké 12,8 százalékkal esett vissza.

Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 27,8 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor a nem lakóépületeknél 9,3 százalékos csökkenést regisztráltak, az ipari létesítményeknél a munkálatok volumene 5,8 százalékkal esett vissza.

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,3 százalékkal maradt el a tavalyi kilencedik hónapétól, a kiigazított érték szerint a visszaesés 12,1 százalék volt. Augusztushoz képest az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,7 százalékkal csökkent, a kiigazított érték szerint 5 százalékkal esett vissza. Tavaly 15,9 százalékkal nőtt a romániai építőipar termelése 2019-hez mérten, miután 2019-ben is csaknem 28 százalékkal élénkült az előző évhez képest.

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek