„Lecsófesztiválon” késelte halálra

A Budapest Környéki Törvényszék 2020. március 6-án megtartott nyilvános tárgyalásán hirdetett ítéletet annak a kávai férfinak a büntetőügyében, aki ellen a Pest Megyei Főügyészség azért emelt vádat, mert a helyi, „Tökös-lecsós ételek” fesztiválján halálra késelte ismerősét.

A bíróság K. S. vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében, ezért őt 12 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság a vádlott cselekménye kapcsán nem látta megállapíthatónak a védő által hivatkozott és enyhébben büntetendő erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettét, ugyanis a vádlott magatartása kapcsán fel sem merülhetett az, hogy cselekményét jogos felháborodása, vagy bármely más erkölcsileg méltányolható ok alapozta meg.

A törvény a bűncselekményt 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A bíróság a szabadságvesztés mértékének megállapításánál figyelemmel volt a vádlott beismerő vallomására, büntetlen előéletére és súlyosító körülményként arra, hogy az emberölést ittasan, egy nyilvános, nagy létszámú rendezvényen, a köznyugalmat megzavarva valósította meg.

A vádlott a cselekmény idején Káván élt a sértettel és családjával közös házban, de külön házrészben. A sértett és a vádlott egyaránt italozó életmódot folytattak, egymással rossz viszonyban voltak, többször összevesztek az ingatlan használatával kapcsolatban. 2018. augusztus 11-én Káván egy fesztiválra a sértett és a vádlott is kilátogatott, ahol mindketten nagy mennyiségű sört ittak. A vádlottnál volt egy 8,5 cm pengehosszúságú kinyitható bicska is. A délután folyamán a sértett és a vádlott kétszer összeverekedtek, de ekkor szétválasztották őket.

Estefelé a sértett fia megérkezett a fesztiválra, sört rendelt a pultnál, amikor a vádlott odalépett hozzá és egy sörrel telt műanyag poharat összeroppantott a kezével. Ekkor a férfi ellökte a pulttól a vádlottat, akit a sértett segített föl a földről. Mialatt a vádlott felállt, elővette a nála levő bicskát és azzal két alkalommal nyakon szúrta a sértettet, illetve a felkarján és a nyakán egy-egy metszett sérülést is okozott. A sértett a szúrások ellen a kezével próbált védekezni, ennek során a keze is megsérült. A sértett a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítás közben életét vesztette.

Az ítélet ellen a vádlott és védője téves minősítés, illetve a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, míg az ügyész a bíróság döntését tudomásul vette.

A vádlott letartóztatását a bíróság a jogerős ítéletig fenntartotta.

birosag.hu

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek