Ledózerolták a Bagolyvárat

A villamos felső-majláthi végállomásánál található Bagolyvár Miskolc egyik emblematikus épülete.

Először az erdészet tulajdonában volt, majd lakóházként működött, két évtizeden keresztül pedig elhagyatottan állt, így statikailag veszélyessé vált.

 

A miskolci Bagolyvár épülete Fotó: MTI
A miskolci Bagolyvár épülete (Fotó: MTI)

 

Az épület visszabontását az elavult falszerkezetek tették szükségessé, de mindent az eredeti tervek szerint vissza is fognak építeni egy közel félmilliárd forintos projekt keretében. A felújításhoz és a villamos-végállomás további fejlesztéséhez az unió és a kormány biztosítja a forrást. A projekt százszázalékos támogatottságú, Miskolcnak nem kell hozzá önerővel rendelkeznie.

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a sajtót: a felújítás célja, hogy a közlekedési vállalat utaskiszolgálását korszerűsítsék. A megújult Bagolyvárban kap helyet az MVK Zrt. utasközpontja, a rendészet, egy turisztikai információs pont, jegypénztár, váróterem, büfé, irodák és kerékpárkölcsönző. Környezetbarát lesz az épület, a fűtési rendszerhez geotermikus energiát hasznosítanak majd. Az építkezés december közepén fejeződik be.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek