Leépítés Nyíregyházán: 127 dolgozót küld el a Continental

A nyíregyházi gyár a cég közlése szerint nem a koronavírus-járvány miatt bocsátanak el embereket, hanem azért, mert az ott gyártott hűtő-fűtő rendszerekre jelentősen csökkent a kereslet. Szeptember végéig szűnik meg a rendszerek gyártása Nyíregyházán, de a gyár nem áll le, más termékeit tovább gyártja – írja a 24.hu.

Összesen 127 dolgozó szerződését bontják fel az év végéig, közülük 109-et foglalkoztattak munkaviszonyban.

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a kereslet a Nyíregyházán működő Mobile Fluid System (MFS) üzletágnál a hűtő-fűtő rendszerek iránt, és a gyár arra számít, hogy ez a trend folytatódik, mivel az autóipar folyamatosan áll át az elektromos autók gyártására. A piaci trendek miatt nem érkeztek új projektek, így nem tudtak megfelelő szintű nyereséget elérni. A versenyképesség fokozása és a működés védelme érdekében a keresletváltozásra állításuk szerint most kellett reagálniuk. A nem megfelelően kihasznált gyárakkal nem tudnak versenyképesen működni, ezért vonják össze a kiemelt gyárakban a mennyiségeket és a termelést.

A legtöbb, Nyíregyházáról elkerülő terméket ezentúl is Magyarországon, Makón fogják gyártani – tették hozzá. Szeptember végére fog megszűnni az MFS-tevékenység a nyíregyházi telephelyen, de a pontos ütemezés még változhat a megrendelések bizonytalansága miatt.

A nyíregyház gyára nem zár be, fő tevékenységei, a légrugó- és keverő üzletág stabil és nyereséges, így ezeken a területeken nem számítanak hasonló lépésre.

Április 23- án tájékoztatták a döntésről a dolgozókat. A cég azt ígéri, minden érintettet támogatni fognak abban, hogy megtalálják a megfelelő megoldást – a következő hónapokban mindenkivel egyeztetnek a lehetőségekről. A Continental támogatja azokat, akik szeretnék áthelyeztetni magukat másik gyárukba, akár külföldre is. Mint írták, a végkielégítés mellett bizonyos esetekben extra bónusz kifizetése is lehetséges.

Ütemezve hajtják végre a leépítést, arra törekednek, hogy minden munkatárs a lehető legtovább tudjon dolgozni. Az ütemezés viszont változhat a vevői megrendelések bizonytalansága miatt. A munkavállalókkal személyesen egyeztetnek, céljuk, hogy minden érintettnek a lehető legkorábban jelezzék, mikortól válnak meg tőle, és tanácsadással, támogatással, tájékoztatással segítsék az új munkahely megtalálását.


Hasonló cikkek