Lefilmezték az aggteleki hiúzt

Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai tudtak róla, hogy hiúz él a területen, de most először sikerült róla felvételt készíteni.

 

A legnagyobb feltöltő portálon megtekinthető videóban néhány másodperc erejéig látható a különleges nagymacska, aki a hátramaradt nyomok alapján nem egyedül tartózkodik ott.

Külön öröm ez a szakemberek számára, mert a hiúz magányosan élő állat. A párok csak a párzási időszakban vannak együtt, ami január és április közé esik. A vemhességi idő 70 nap, és a nőtény alkalmanként 2-3 utódot hoz a világra. A vadon élő egyedek élettartama 10-12 év. Testhosszuk 1 m körüli, farkuk 15-25 cm, marmagasságuk átlagosan 70 cm. Pettyes bundájuk mellett feltűnő jellegzetességük a fülek hegyén lévő szőrpamacs. Hosszú végtagjaik és izmos testük még a mély hóban is lehetővé teszi, hogy egyetlen, 3-4 m-es ugrással terítsék le áldozatukat. Erős, éles karmú mancsuk van, hallásuk, tapintásuk nagyon fejlett. A hiúz latin neve: Lynx, ami az éles látásukra utal. Aktív ragadozók; különféle madarakkal, rágcsálókkal, őzekkel, rókakölykökkel, szarvasborjakkal, vadmalacokkal táplálkoznak.

Négy fajtájuk létezik: eurázsiai, kanadai, ibériai és vörös hiúz. A Kárpát-medence területén előforduló példányok a kárpáti hiúz, a lynx carpathica alfajba tartoznak, és a nagy kiterjedésű, sűrű erdőkben élnek. Magyarországon a fokozottan védett fajok között vannak, mivel az itteni hiúzállomány mostanra nagyon megritkult.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek