Légicsapás civil áldozatokkal Etiópia Tigray régiójában

A Tigray erők szerint az etióp légicsapásban 56 civil vesztette életét

Legalább 56 embert öltek meg egy légicsapás Etiópia fenyegetett Tigray régiójában a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek táborában – közölte szombaton a Tigray-erők szóvivője, miközben az országban folytatódik a háború annak ellenére, hogy a kormány a megbékélésről beszél.

„Újabb érzéketlen dróntámadás” – írta Getachew Reda a Twitteren, mondván, hogy a civilek elmenekültek a konfliktus elől a térség más részeiből, hogy a legutóbbi légicsapások legújabb áldozataivá váljanak, amelyek állítólag sok embert öltek meg Tigrayben.

Az etióp kormány és katonaság szóvivői nem válaszoltak a légicsapással kapcsolatos kommentárkérésekre, amelyeket függetlenek nem tudtak megerősíteni. Tigray nagy része továbbra is el van zárva a világtól, és korlátozott a kommunikáció a humanitárius dolgozókkal, akiknek munkájukat súlyosan korlátozza a hónapokig tartó kormányzati blokád.

A Tigray északnyugati részén található Dedebit táborban végrehajtott légicsapásról szóló hírek egy nappal azután érkeztek, hogy Abij Ahmed etióp miniszterelnök 14 hónapos háború után üzenetet adott ki a megbékélésről az ortodox karácsonyra.

Az etiópiai konfliktus december végén eltolódott, amikor az etióp kormány ellen harcoló tigrai erők a főváros, Addisz-Abeba megközelítése után visszavonultak a Tigray régióba. A drónok által támogatott katonai offenzíva visszaszorította őket.

Az ENSZ humanitárius ügynöksége a múlt hónap végén arról számolt be, hogy december 19. és 24. között a Tigray elleni légicsapások tömeges polgári áldozatokat követeltek, köztük több tucat ember életét vesztette, így október óta ez a legintenzívebb légitámadás-sorozat. A jelentés szerint a legtöbb támadást és áldozatot Dél-Tigray városaiban tapasztalták.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége csütörtökön arról számolt be, hogy előző napon a Mai Aini táborban három eritreai menekült, köztük két gyerek meghalt egy légicsapásban.

Etiópia kormánya pénteken amnesztiát jelentett be az ország legkiemelkedőbb politikai fogvatartottainak, köztük a Tigray párt magas rangú tisztségviselőinek. Az etióp igazságügyi minisztérium közölte, hogy az amnesztiát azért adták, hogy „a közelgő nemzeti párbeszéd sikeres és befogadó legyen”.

Az etióp törvényhozók a múlt hónapban jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, amely a háború befejezését célzó tárgyalások nemzetközi nyomása közepette nemzeti párbeszéd bizottságot hoz létre.

Becslések szerint több tízezer ember halt meg abban a háborúban, amely 2020 novemberében robbant ki az etióp erők és az országot egykoron vezető Tigray erők között.

Nyitókép: Illusztráció/AP

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek