Leginkább a szlovákokat, legkevésbé a romákat kedvelik a csehek

Leginkább a szlovákokat, legkevésbé a romákat kedvelik a Csehországban élő nemzeti kisebbségek közül a csehek – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A magyar kisebbség az ötödik helyen végzett, és a tavalyi felméréshez viszonyítva eggyel előbbre lépett.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek egytől ötig terjedő skálán osztályozhatták viszonyukat a megjelölt 17 nemzetiséghez. Az egyes volt a legjobb, az ötös a legrosszabb osztályzat.

A szlovákok esetében az átlagérték 1,72. A további helyeket a lengyelek (2,40), a görögök (2,58), a zsidók (2,67) és a magyarok (2,80) foglalták el. A magyar kisebbség 2013-ban 2,96-os osztályzatot kapott.

Az utolsó öt helyen az ukránok (3,35), a románok (3,56), az albánok (3,65), az arabok (3,79) és a romák (4,21) végeztek.

Egy kivétellel – az orosz – minden nemzeti kisebbség esetében a tavalyi évhez viszonyítva mérsékelt javulás állt be. Egyedül az oroszok osztályzata romlott a tavalyi 3,11-ről 3,27-re.

Más kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a romákat a csehek 79 százaléka nem tartja szimpatikusnak, és a válaszadók csak négy százaléka rokonszenvezik velük.

A szlovákok a csehek 84 százaléka számára szimpatikusak, míg negatív viszonyt egy százalék fogalmazott meg. A szlovákokon kívül ötven százalékon felüli (54 százalék) szimpátiát csak a lengyelek iránt éreznek a csehek.

A magyarok a megkérdezettek 32 százalékának voltak szimpatikusak, míg 16 százaléknak nem.

A CVVM felméréshez fűzött magyarázata szerint a magyarok iránti ellenszenv Prágában a legalacsonyabb. Ugyanakkor ennek bizonyos értelemben ellentmond az az észrevétel, hogy a magyarokat inkább a 15 ezer lakoson alatti településeken tartják szimpatikusaknak, mint a nagyobb településeken.


Hasonló cikkek