Legionáriusok vették birtokba Miskolc belvárosát

Napsütötte, ám még havas utcákon és tereken kínálták portékáikat az árusok a borsodi megyeszékhely szokásos, hónap eleji Régiségvásárán, a római harcosok menetelése pedig igazi szenzációt keltett.

Az elmúlt hétvégén megelevenedtek az ókori római hétköznapok a Colonia Rostalló Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány legionáriusai segítségével. Szombaton a Herman Ottó Múzeumban idézték meg a császárkor hanyatló szakaszát, ahol a látogatók részt vehettek harci bemutatón, bepillanthattak vallási szertartásokba, sőt elsajátíthatták a jellegzetes római öltözék, a tóga felvételének technikáját is.

Egyiptomi relikviák

Vasárnap délelőtt a Régiségvásáron még közelebb hozták az ókori hétköznapokat a miskolciakhoz. Beszélgetni, fényképezkedni lehetett az antik harcosokkal, akik készséggel válaszoltak minden kérdésre, sőt latin vezényszavakra egy vonulást is bemutattak a belvárosban.

Rómaiak a Régiségvásáron

Délután aztán egy örömteli eseményen segédkeztek a katonák: megérkezett ugyanis a miskolci Seuso-kiállításra az 5000. látogató, aki ajándékot vehetett át Szolyák Pétertől, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettesétől, meglepetésként pedig bemasíroztak a Colonia Rostalló legionáriusai is.

(Fotók: Vona Ildikó/  PTV)

Kapcsolódó cikkeink:

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek