Legóból is megépíthető van Gogh festménye

A Csillagos éj mostantól apró kockákból is kirakható.

Van Gogh munkái az egyik legtöbbet reprodukált művek közé tartoznak. Személye megtestesíti a szerencsétlen sorsú, magányos művész képét, aki csak a festészetnek élt. Van Gogh művészettörténeti jelentősége csak halála után értékelődött fel. 1889-ben Párizst megunva Arles-ba költözött. A holland művész ekkor kezdett ráérezni sajátos expresszív festésmódjára, a dinamikus ecsetkezelésre és színhasználatra. Legtermékenyebb periódusa volt ez az időszak, ekkor készültek legnagyobb hatású festményei. Van Gogh különcsége a mai napig izgalmas téma a kultúrafogyasztás szempontjából is. Életéről filmet, munkáiból interaktív kiállítást, és rengetek replikát készítettek. Azon, hogy ma egy szépművészeti alkotás tömegtermékekről is visszaköszön, már nem lepődünk meg.

Egyik leghíresebb alkotása a Csillagos éj, most már legóként is kirakható. Így is újra lehet kreálni az 1889-ben készült remekművet. A Lego Ideas egy kollaboráció a Lego és japán Cuusoo weboldal között, ahová bárki feltöltheti Lego modell ötletét. A lényeg, hogy egy-egy közülük potenciálisan a kereskedelemben is kapható készletté válhat. A 25 éves Truman Cheng is ide töltötte fel a Csillagos éjről készült Lego tervét. Miután több mint, 10.000-en szavaztak az ötletére, a dán cég úgy döntött elkészítik a Lego szettet. Cheng a jogdíjakból egy százalékot kap. „Egyik nap legózás közben arra jöttem rá, hogy a darabkákat véletlenszerűen építem egymásra, nagyban hasonlítanak van Gogh ikonikus ecsetvonásaira. Nagyon izgatta az agyam, milyen trükkökkel és technikával tudnám megragadni az igazi festmény világát” – mondja Cheng.

Az 1552 db álló szett, 3D élményben adja vissza a festmény élményét, hangsúlyozva annak örvénylő ecsetkezelését és színeit.  A művész előtt tisztelegve, a szett tartalmaz egy kis van Gogh figurát palettával és ecsettel a kezében, illetve egy mini Csillagos éj képet. „Számomra a Lego, több mint egy játék, valami olyasmi, mint a festés. Kifejezhetem magam, kreatív lehetek, és karakterek, építményeket készíthetek a képzeletemből. Ez egy nagyon megnyugtató élmény, amely során megfeledkezhetek a mindennapi élet apró gondjairól, és elmerülhetek a képzeletemben.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek