„Legyen ez a hajlék örökre a kultúra otthona”

Befejeződtek a külső felújítási munkálatok a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a megszépült épületet tegnap avatták fel. A 20 millió forint értékű beruházást a város finanszírozta- adta hírül a Nagykanizsa online 

Az ötszörös KÓTA arany minősítésű Árvácska Dalkör előadásával kezdődött az ünnepség a felújított Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Kiskanizsán 1870-ben alapították meg a Kiskanizsai Polgári Olvasókört, amely 1928-ban kezdeményezte a művelődési ház felépítését.

– Hatalmas összefogás valósult meg itt, Kiskanizsán. Nemcsak anyagi téren – hanem társadalmi munkában az anyagmozgatáshoz, szállításhoz is hozzájárultak. 23 család a saját vagyonával vállalt kezességet a hitelre, amit azért vettek fel, hogy az épületet befejezhessék – mondta el kérdésünkre Tóth István, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház intézményegység-vezetője.

Ezt a kölcsönt később a Kiskanizsai Polgári Olvasókör bevételeiből fizették vissza. Az ünnepségen a művelődési ház ügyét támogatókról is megemlékeztek, köztük dr. Fülöp Györgyről, aki annak idején azt kívánta: „Legyen ez a hajlék örökre a kultúra otthona”.

– Hiszem, és az elmúlt kilenc évtized megerősíti azt a hitet, hogy ez az épület, ha nem is örökre, de még évszázadokra a kultúrát és természetesen az itt élő közösséget, Kiskanizsa népét, sőt, mindenkit, aki ide látogat, szolgálni fogja – fogalmazott Dénes Sándor polgármester.

Az ünnepségen Balogh László, a humán bizottság elnöke a kiskanizsaiak erős identitástudatát dicsérte, majd hozzátette: Nagykanizsa és a városrész a mindennapokban elválaszthatatlanul összefonódik.

– Az is jó, ha van saját, önálló autonómiája, bár azt hiszem, annak idején az, ami volt 150 évvel ezelőtt önállóságban, ideig-óráig működött. Én hiszek abban, hogy együtt is tud létezni, sőt, nagyon is úgy tud létezni ez a két hely, Nagykanizsa és Kiskanizsa, amely tulajdonképpen egy hely – mutatott rá.

a teljes hír ITT olvasható


Hasonló cikkek