Legyen körültekintő ha az interneten keresztül vásárol!

Az informatika térhódítása és a technológia fejlődése kényelmesebbé tette hétköznapjainkat, és jelentős hatást gyakorolt a vásárlási szokásainkra is. A világméretű internetes hálózat eltörölte a határokat és lehetővé tette, hogy a webáruházakon keresztül – gyakran a bolti áraknál jelentősen olcsóbban – rendelhessük meg a megvásárolni kívánt termékeket.

A hirdetési újságok és a használt cikkek eladásának teret adó bolhapiacok szerepét online piacterek vették át és mára hazánk egyik legkedveltebb kereskedelmi felületei a magánszemélyek által a közösségi oldalakon működtetett hirdetési csoportok lettek.

A bűnmegelőzési szakemberek rendszeresen felhívják a lakosság figyelmét, hogy legyenek kellően óvatosak az internetes vásárlások során, mégis időről-időre előfordul, hogy néhányan csalás áldozatává válnak. A különböző megtévesztések, és ezek következményei kellő óvatossággal és fokozott körültekintéssel gyakran megelőzhetőek.

Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsokat!

 • Kizárólag igazolt, leellenőrizhető kereskedelmi oldalról és eladótól vásároljon!
 • Hirdetési, vagy aukciós oldalon hirdető magánszemélytől történő vásárlás esetén, mindig ellenőrizze az eladó „besorolását”, értékelését, amit az előző vásárlóktól kapott.
 • Amennyiben egy termék, vagy szolgáltatás felkelti az Ön érdeklődését, figyelmesen olvassa el a termékről adott tájékoztatást, valamint a forgalmazóra vonatkozó adatokat és ellenőrizze azok valóságtartalmát.
 • Mindig ellenőrizze az eladásra kínált termék minőségét, kérje ki hozzáértő szakember véleményét, olvassa el a vásárlói véleményeket, értékeléseket!
 • A megvásárolt termékről minden esetben kérjen számlát, ami szükséges a fogyasztóvédelmi jogok érvényesítéséhez is!
 • Ismeretlen eladótól történő vásárláskor, illetve nagyobb értékű tranzakció esetén is válassza az utánvéttel történő fizetési módot, és kérje a termék csomagkövetéssel és értékbiztosítással történő feladását.
 • Soha ne adja meg bankkártyájának, vagy fizetést is lehetővé tevő fiókjának (Google, Facebook stb.) adatait a kereskedő oldalán.
 • Amennyiben kizárólag bankkártyás fizetési mód lehetséges a vásárlásnál, úgy az adatok megadása előtt ellenőrizze a böngésző címsor mezőjében, hogy a kereskedő honlapjáról tényleg a tranzakciót végző bank oldalára irányította át.
 • Fontos, hogy lehetőség szerint csakis a csomag tartalmának ellenőrzését követően tegyen aláírásával olyan jognyilatkozatot, hogy “a terméket hiánytalanul és sérülésmentesen átvettem”!
  Amennyiben csalás áldozatává vált haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!

 

Amennyiben csalás áldozatává vált haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!

Forrás: police.hu


Hasonló cikkek