Lehet-e vállalkozni CSOK-os ingatlanban?

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatban a vállalkozók gyakori kérdése, hogy a támogatott ingatlanba az egyéni vállalkozást vagy bármilyen vállalkozást be lehet-e jelenteni. Az MKIK a Pénzügyminisztériumtól kért állásfoglalást a témában.

A Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében támogatott vagy egyéb állami támogatással érintett ingatlanba, lakásba

– nem lehet bejelenteni a vállalkozás (és az egyéni vállalkozó) székhelyét, telephelyét, fióktelepét stb.,
– és ott nem lehet vállalkozási tevékenységet végezni (pl. rendelőt, irodát működtetni),
– mert az az eredeti, támogatott céltól eltérő hasznosításnak minősül és a támogatás visszafizetését vonja maga után.

Az állásfoglalás jog háttere:

A CSOK igénybevételét szabályozó, az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016 (II.10.) Korm.rendelet, ill. a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016 (II.10.) Korm.rendelet célja, hogy támogassa a gyermeket nevelő és vállaló szülőket családjuk megfelelő otthonának biztosítása érdekében.

A fenti két jogszabály és a korábbi lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatásokat szabályozó jogszabály egyaránt kizárják a támogatások igénybevételével épített vagy vásárolt lakásnak a lakáscéljától eltérő hasznosítását. A lakás céljától eltérő hasznosítás körbe tartozik a lakás használatának átengedése, illetve a lakásban bármilyen vállalkozási tevékenység végzése.

A lakásban bármilyen vállalkozási tevékenység végzésére irányuló korlátozás oka, hogy a vállalkozások állami támogatásának lehetősége ebben az esetben fel se merülhessen, ugyanis a cég (egyéni vállalkozás) székhelye (telephelye, fióktelepe) nem csupán egy, a Cégnyilvántartásban (vagy az egyéni vállalkozók nyilvántartásában) adminisztratív bejegyzésre kerülő adatot jelent.

A cégnyilvántartásról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény, ill. az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján a cég székhelye a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítésének helyszíne. Ezen túlmenően a cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára – ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is – a cég jogosult. Ez utóbbi feltétel a CSOK-kal épített vagy vásárolt ingatlan vonatkozásában nem tud teljesülni.

Forrás


Hasonló cikkek