Léleksimogató filmek – A szív bajnokai

Napjaink lélekfacsaró világában, amikor egyre nagyobb méreteket ölt körülöttünk a durvaság, az érzéketlenség és a közöny, létfontosságú, hogy időnként valaki, vagy valami megcirógassa a lelkünket. A Léleksimogató filmek című sorozatban olyan filmeket ajánlunk, amelyek garantáltan hozzátesznek valami pluszt az ember életéhez. 

“…a becsület határozza meg, hogy mit csinálsz, vagy éppen mit nem” – egy film az önzetlenségről, a szeretetről és a becsületről.

A 2009-ben bemutatott, John Lee Hancock rendezte, igaz történeten alapuló, kétórás amerikai életrajzi dráma egy egyesült államokbeli híres futballjátékos, Michael Oher életét dolgozza fel. A főszereplő Sandra Bullock a filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Az otthontalan afroamerikai tizenéves “Nagy Mike” (Quinton Aaron) jól bánik a labdával, ennek köszönheti, hogy gyenge tanulmányi eredményei ellenére felvételt nyer egy jó nevű keresztény iskolába. Michael élete gyökeresen megváltozik egy esős éjjelen, amikor egyik osztálytársának jómódú édesanyja – miután világossá válik számára, hogy a fiúnak nincs hová mennie – meghívja magukhoz éjszakára. Leigh Anne nem hagyja, hogy a fiú másnap elmenjen, így ő az asszonnyal és annak családjával tölti a hálaadást. Az ünnep elmúltával elhangzó, “Michael, szeretnél itt maradni?”-kérdésre a fiú azt válaszolja, hogy nem szeretne máshová menni. A határozott és kemény asszony nem ismeri azt a világot, ahonnan “Nagy Mike” érkezett, de mindent megtesz annak érdekében, hogy megismerje és megértse őt. Michael, új családja hatására, egyre inkább megnyílik, tanulmányi eredményei javulnak, az iskolai felmérőkből pedig kiderül, hogy igen fejlett óvó-védő ösztönnel rendelkezik, aminek nagy hasznát veheti a futballcsapatban, ahová a javulást mutató iskolai eredményeinek köszönhetően bekerül. A felemelő történetből megtudhatjuk, hogy milyen akadályokon kellett Michael Ohernak keresztülmennie, míg az amerikai futball csillagává vált.

A keresztényi értékeket hirdető, megható pillanatokban bővelkedő alkotás nemcsak azt mutatja meg, hogyan változik meg egy, a társadalom perifériájára szorult fiatal élete a bizalom, a törődés és a szeretet hatására, hanem azt is, hogy hogyan hat a befogadó család tagjainak életére egy ilyen mértékű jó cselekedet.

Fotó: mafab.hu


Hasonló cikkek