Léleksimogató filmek – Az élet ízei

Napjaink lélekfacsaró világában, amikor egyre nagyobb méreteket ölt körülöttünk a durvaság, az érzéketlenség, a közöny és a kíméletlenség, létfontosságú, hogy időnként valaki, vagy valami megcirógassa a lelkünket. A Léleksimogató filmek című sorozatban olyan filmeket ajánlok neked, amelyek garantáltan hozzátesznek valami pluszt az életedhez. 

“Ahol a család van, ott van az otthon” – egy bájos film sok mondanivalóval és megannyi gasztronómiai csodával, kardamommal, kurkumával, garam masalával és finom humorral fűszerezve.

Az eredetileg The Hundreed-Foot Journey címet viselő, 2014-ben bemutatott kétórás film – melynek producere Steven Spielberg és Oprah WinfreyRichard C. Morais azonos című regénye alapján készült. Rendezője Lasse Hallström, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Kutyasors (1985), a Csokoládé (2000), a Befejezetlen élet (2005), a Casanova (2005), a Kedves John (2010) vagy a Menedék (2013).

Hassan Kadam (Manish Dayal) már egészen ifjú korában megismerkedik a konyhaművészet szépségeivel és rejtelmeivel. A fiú iskolája a mumbai családi éttermük, tanára pedig nem más, mint az édesanyja, akitől többek között azt is megtanulja, hogy a főzéshez ölni kell, amelynek következtében amit főz, az szellemmé válik, és így minden hozzávalóban lakik egy-egy lélek. Egy lázadás során a Kadam család éttermét felgyújtják, a tűzben Hassan édesanyja életét veszti. A földönfutóvá vált család Európába indul, hogy új életet kezdjen. Egy kis angliai kitérő után Franciaországban telepednek le, ahol nem kisebb fába vágják a fejszéjüket, minthogy egy Michelin-csillagos étteremmel szemben megnyitják saját indiai éttermüket, a Maison Mumbait. A Le Saule Peureur tulajdonosnője, Madame Mallory (Helen Mirren) és Hassan apja (Om Puri) között kitör a háború. Amikor az előkelő étterem egyik szakácsa kegyetlen lépésre szánja el magát, aminek következtében Hassan megsérül, Madame Mellory úgy dönt, véget vet a csatározásnak. Innentől kezdve Hassan karrierje és a Le Saule Peureur csillaga együtt ível felfelé egészen a Michelin-csillagos égig.

A történetben – az ínycsiklandó indiai és francia ételkülönlegességek mellett – a szerelem is szerepet kap. Az ételeket jellemzően kardamom, kurkuma és garam masala, a cselekményeket pedig nagy adag finom humor fűszerezi.

Fotó: keszin.hu


Hasonló cikkek