Léleksimogató filmek – Ízek, imák, szerelmek

Napjaink lélekfacsaró világában, amikor egyre nagyobb méreteket ölt körülöttünk a durvaság, az érzéketlenség, a kíméletlenség és a közöny, létfontosságú, hogy időnként valaki, vagy valami megcirógassa a lelkünket. A Léleksimogató filmek című sorozatban olyan filmeket ajánlunk, amelyek garantáltan hozzátesznek valami pluszt az ember életéhez. 

“Jó jel az összetört szív. Azt jelenti, hogy megpróbáltad.” 

Az eredetileg Eat Pray Love címet viselő, 2010-ben bemutatott amerikai romantikus dráma főszereplője Julia Roberts, aki a sikeres írónőt, Elizabeth Gilbertet alakítja. Liznek mindene megvan, amit egy nő kívánhat: szerető férj, szép otthon, fényes karrier, ám ő mégis úgy dönt, hogy eddigi életét hátrahagyva nekivág a nagyvilágnak, hogy megtalálja a két legfontosabb dolgot: önmagát és a boldogságot.
Utazásának első állomása Olaszország, ahol főként a kulináris élvezeteknek hódol, és nem mellesleg rájön arra is, hogy “a rombolás áldás, mert ez az egyetlen út az újjáépüléshez”. Az itáliai kalandok után útja Indiába viszi, ahol önkéntes munkát végez, és lelkigyakorlatokon vesz részt egy ashramban. Azt reméli, itt nyugalomra lel, de alkalmi tanítójának szavai rádöbbentik arra, hogy “ha be akarja venni a várat, át kell úsznia a vizes árkot”. Végül Bali felé veszi az irányt; a közel egyéves útja során tanultak és tapasztaltak itt nyernek teljes értelmet, és itt találkozik a brazil Felipével (Javier Bardem) is, akinek majdnem sikerül felborítania a nő nehezen megtalált egyensúlyát.

Az Elizabeth Gilbert önéletrajzi regényén alapuló film egy spirituális utazás, melynek során a változásra szomjazó néző számára kiderül, hogy milyen kapcsolat van a szeretet és az elengedés között, valamint, hogy mi kell a boldogsághoz.

“Balin az emberek tisztában vannak vele, hogy a boldogsághoz tudnunk kell, hol vagyunk. Minden pillanatban. Ez a tökéletes egyensúly – ott, ahol az égbolt találkozik a földdel. Ne légy túl vallásos, de ne is légy önző, különben az egyensúly biztosan felborul. Ha nincsen egyensúly, elveszíted az erődet.” 

Fotó: moviescounter.com

 

 


Hasonló cikkek