Léleksimogató filmek – Néha öröm, néha bánat

Napjaink lélekfacsaró világában, amikor egyre nagyobb méreteket ölt körülöttünk a durvaság, az érzéketlenség, a közöny és a kíméletlenség, létfontosságú, hogy időnként valaki, vagy valami megcirógassa a lelkünket. A Léleksimogató filmek című sorozatunkban olyan filmeket ajánlunk neked, amelyek garantáltan hozzátesznek valami pluszt az életedhez.

Az eredetileg Kabhi Khushi Kabhie Gham címet viselő, Karan Johar rendezte, 2001-ben bemutatott mozifilm az indiai filmtörténet egyik legnagyobb sikere, amely felkerült az angol és az amerikai filmes toplistákra is. A (reklám nélkül) három és fél órás alkotás óriási sikerét többek között a bollywoodi színészek sokaságát felvonultató szereposztásnak köszönheti.

Rahul Raichand (Shah Rukh Khan) a gazdag iparmágnás Yash Raichand (Amitabh Bachchan) idősebbik fia, külföldi tanulmányai befejeztével hazatér a szülői házba. A felhőtlen öröm azonban nem tart sokáig, ugyanis Rahul találkozik Anjali Sharmával (Kajol), akibe egyből beleszeret, amit viszont a fiú apja nem néz jó szemmel, mivel ő azt szeretné, ha fia egy társaságbeli lányt, Naina Kapoort (Rani Mukerji) venné feleségül. Rahul anyja, Nandini (Jaya Bachchan) hiába támogatja a fiatalok szerelmét, az apa hajthatatlan marad. Rahul – egy váratlan és fájdalmas esemény hatására – apja akaratának ellenszegülve az igaz szerelmet választja, aminek szomorú következménye lesz: az apa kitagadja a fiát. Tíz évvel később Rahul öccse, Rohan (Hrithik Roshan) Anjali húgával, Poojával (Kareena Kapoor) karöltve próbálja meg újraegyesíteni a családot, kibékíteni apát és fiát.

A film – amely már terjedelmében is eltér az amerikai, vagy az európai alkotásoktól – mind látványosságával, mind mély érzelmi tartalmával valami pluszt ad a nézőnek az „átlagfilmekhez” képest. A történet egyszerre humoros és szomorú, vidám és komoly, szórakoztató, ugyanakkor mély gondolatokat közlő; fő mondanivalója a hagyományok, valamint a szülők és a rokonok tiszteletének fontossága, illetve az egymás feltétel nélküli szeretetének jelentősége. Az alkotást sem erőszakos, sem erotikus jelenetek nem fűszerezik, mégis az egész, csodás dalokkal és látványos táncjelenetekkel tarkított filmet áthatja a romantika, a szerelem és a szenvedély. India gyönyörűséges látványa, számtalan egzotikum, elragadó túlzások, gyönyörű ruhák és ékszerek, látványos szertartások és ünnepek – három és fél óra tömény szórakozás és felejthetetlen élmény, ez az, amit a Kabhi Khushi Kabhie Gham nyújt a nézőknek. Az érzelmi hullámvasutazás – a könnycsepp-morzsolás és a nevetés – garantált.

Kép forrása: www.in.com


Hasonló cikkek