Lengyel elnökválasztás – A kormányoldal vegyes szavazást javasol

Hagyományos és levélszavazás formájában is lehetne voksolni a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt elhalasztott lengyel elnökválasztáson a  kormánypárti módosító javaslat szerint.

A módosítást a vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) múlt csütörtökön már jelezte, amikor a szejm véglegesen jóváhagyta a levélszavazásról szóló törvényt.  A javaslat szerint a szavazást hagyományos formában, szavazóhelyiségekben tartanák meg. A választók azonban levélben is voksolhatnának, amennyiben erre vonatkozó szándékukat legkésőbb a választás előtt 5 nappal jelzik a polgármesteri hivatalnál.

A választás legesélyesebb jelöltjének jelenleg a hivatalban lévő államfőt, Andrzej Dudát tekintik. A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció részéről hétfőn olyan nyilatkozatok hangzottak el, melyek nem erősítették meg egyértelműen az eddigi jelölt, a választási kampány során népszerűségéből sokat vesztő Malgorzata Kidawa-Blonska indulását.

Schreiber közölte: amennyiben a választás előtt kedvezőtlenül alakulna a járványügyi helyzet, figyelembe kell majd venni Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter aktuális javaslatait. Schreiber szerint a tervezet eleget tesz a korábban megfogalmazott ellenzéki elvárásoknak, biztosítja azt is, hogy a szavazásban minden választópolgár részt vehessen. Ezenkívül megerősíti az országos választási bizottság szerepét, amely testület feladatai korábban a járványintézkedések kapcsán részben a lengyel postára hárultak.

A felsőház, kihasználva a törvényes 30 napos határidőt, újból késleltetheti a módosítás végleges elfogadását, amint ez a végül meghiúsított május 10- i szavazás esetében is történt.

A Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna vasárnapi, hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a választást június 28-án tartanák, ami egy hosszabb szenátusi eljárás esetében is megvalósítható lenne.

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek