Lengyel húsbotrány Szlovákiában

A szlovák mezőgazdasági minisztérium rendkívüli intézkedésre utasította az állategészségügyi felügyelet vezetőjét, hogy szigorúan ellenőrizzék a Lengyelországból származó marhahús minőségét.

“Nem engedem meg, hogy az illetékes lengyel szervek felelőtlensége ismét veszélyeztesse a szlovák fogyasztókat, ezért az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) valamennyi lengyel hússzállítmányt átvizsgál. A Lengyelországból Szlovákiába szállított marhahús 100 százalékát szigorúan ellenőrizni kell azelőtt, hogy a szlovákiai fogyasztókhoz kerülhetne, akár a boltba, akár vendéglátóipari egységekbe.” – nyilatkozta Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter.

A szigorú szlovákiai intézkedést az váltotta ki, hogy az országba ismét nem megfelelő minőségű hústermék érkezett Lengyelországból. A szomszédos Csehországban egy 700 kilogrammos szállítmányban szalmonella baktériumot mutatott ki az állategészségügyi hivatal, és a szállítmányból 40 kilogramm Szlovákiába került. Az állategészségügyi és élelmiszeripari felügyelet munkatársainak köszönhetően a baktériummal szennyezett szállítmány nem jutott el a fogyasztókig.

“A felügyelet ellenőrei a szállítmányból mintát vesznek, és az eredmény elkészültéig a megrendelőnek várnia kell az áru továbbértékesítésével.” – nyilatkozta Jozef Bíreš, az ŠVPS vezetője.

Az élelmiszer-ellenőrök a lengyel húsbotrány kirobbanása óta készültségben vannak Szlovákiában. Február elejéig összesen mintegy 550 célzott ellenőrzést végeztek lengyelországi eredetű marhahús-szállítmányokon.

A szlovákiai húsipart a szalmonellás lengyel marhahússzállítmányok mellett az afrikai sertéspestis is igencsak felbolygatta. A húsfeldolgozók már múlt év végén jelezték, hogy a sertéshús és a belőle készülő termékek ára akár 12–20 százalékkal is emelkedhet. Szlovákia sertéshús-önellátása tavaly nyáron megszűnt, és azóta jelentős behozatalra szorul belőle. Ez áremelkedéssel járt, ami tavaly karácsonyra sem enyhült, és az ár azóta növekszik – év eleje óta már további 40–45 százalékkal. Az utóbbi 30 évben 2,5 milliósról alig 600 ezer állatra zuhant a sertésállomány nagysága, tehát a belföldi termelés az aktuális keresletnek csupán a negyedét-ötödét képes kielégíteni.

Sok állattartó panaszkodik arra, hogy az ország megfontolatlan agrárpolitikája miatt a vágósertés nagy részét külföldön kénytelen értékesíteni, mert hagyják szabadon beáramlani Szlovákiába a hazainál olcsóbb, és nem feltétlenül a legjobb minőségű külföldi sertéshúst.

Már 10 éve követik egymást a különböző élelmiszerbotrányok Szlovákiában. “Ha az ellenőrzés hatékonyabb lesz, már a közeljövőben kevesebb lehet Szlovákiában az élelmiszerbotrány. Mindenképpen ki kell emelni, hogy a szlovákiai eredetű élelmiszereket ez ideig mindenféle botrány elkerülte az állami állategészségügyi felügyelet munkatársainak felelősségteljes munkájának köszönhetően.” – hangsúlyozta Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek