Lengyel kormányfő: Berlin hátráljon ki az Északi Áramlat-2 projektből

Az Északi Áramlat-2 gázvezetékprojektről való lemondásra szólította fel Németországot Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön, miután az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét átvenni készülő Szlovénia miniszterelnökével, Janez Janšával tárgyalt Varsóban.

„Az orosz-német projektként a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 témája “nyílt seb” Európában, a helyzetet úgy kell megoldani, hogy az európai szolidaritás ne szenvedjen csorbát” – jelentette ki a Jansával tartott közös sajtóértekezleten Morawiecki. „A projekt aláássa Európát, csökkenti biztonságát. Arra szólítjuk fel Németországot, hogy mondjon le erről a projektről, ne járuljon hozzá Európa e térségének valóságos destabilizációjához” – jelentette ki.

Európa biztonsága szempontjából Morawiecki fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán uniós integrációjának befejezését is, mely szerinte a nagy migrációs hullámok elleni védekezéshez is hozzájárulna.

A lengyel kormányfő beszámolt arról, hogy Janšával a fehéroroszországi és a kelet-ukrajnai helyzetet is megvitatták. Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú a keletről irányított kibertámadásokkal szembeni védelem is.

Janša az EU keleti szomszédságpolitikájáról beszélve szolidaritását fejezte ki Lengyelországgal a fehéroroszországi lengyel kisebbséget érő üldözések kapcsán. Emellett nyugtalanítónak és a nemzetközi elveket sértőnek nevezte Oroszország jelenlegi lépéseit. „Lengyelország számunkra a jogállamisági elveket tiszteletben tartó országnak számít (…), dinamikus és megalapozott demokráciája van” – húzta alá a szlovén kormányfő.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek