Lengyelországban meghosszabbítják a korlátozások többségét

Lengyelországban január végéig meghosszabbítják a járványintézkedések többségét, viszont január 18-tól megkezdődik a hagyományos oktatás visszaállítása – jelentette be hétfőn Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Először az általános iskolák 1-3. osztályainak diákjai térnek vissza a tantermekbe. „Lengyelországban a helyzet meglehetősen stabil, a fertőzések és a halálozások nem növekednek dinamikusan, a járványkórházi ágyak és a lélegeztetőgépek kevesebb mint 50 százaléka foglalt” – mondta sajtóértekezletén Niedzielski.

Lengyelországban zárva vannak a bevásárlóközpontokban működő, nem alapvető életszükségleteket kielégítő üzletek, a szállodák, az éttermek, nem működhetnek a sípályák. Zárva tartanak a kulturális és sportintézmények is. Korlátozták a tömegközlekedésben, a boltokban, a templomokban tartózkodók számát. Ötnél többen sehol nem gyűlhetnek össze.

Lengyelországban a tanévet hagyományos oktatással kezdték el, a távoktatás fokozatosan, október közepétől indult újra.

Hétfőn megkezdődött a lengyelországi tanárok önkéntes és ingyenes vírustesztelése, amelyre mintegy 190 ezren jelentkeztek. A tanárok emellett – a rendfenntartó erőkkel együtt – elsőbbséget élveznek majd a vakcinálási programban. nHétfőig 220 ezer egészségügyi dolgozót vakcináltak. Egyelőre összesen 1 millió 51 ezer vakcinaadag érkezett Lengyelországba, e hét végéig tervek szerint több mint 450 ezer embert oltanak be.

Március végéig mintegy 3 millió ember beoltható. Az összes vakcinálásra jogosult lengyel mintegy 30 millió ember.

A Dziennik Gazeta Prawna felmérése szerint a lengyelek 68 százaléka akarja beoltatni magát, míg novemberben csak 43 százalékról volt szó. A 60-69 év felettiek közül 81 százalékos a magukat beoltatni szándékozók aránya.

A lap kommentárja szerint a hajlandóság növekedésére hatott a vakcinálási folyamat elindítása, valamint az a botrány is, amelyet Lengyelországban egyes közéleti személyiségek soron kívüli beoltása váltott ki múlt héten. Az ügy paradox módon „arról győzhette meg a tétovázókat, hogy a vakcina egy igényelt, ritka holmi”. A varsói orvostudományi egyetemen végzett jogosulatlan oltásokért felelős cég elnöke, valamint az egyetem kancellárja már múlt héten lemondott.

Niedzielski hétfőn közölte: az egyetem kötelékében működő oltó cégre pénzbírságot szabnak ki. A miniszter lemondásra szólította fel az egyetem rektorát, a beoltott mintegy kétszáz hírességnek pedig azt javasolta: jogosulatlan beoltásukat váltsák ki azzal, hogy önkéntes ápolónak jelentkeznek.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek