Lengyelországban pénzügyi alapot hoznak létre a védőoltás mellékhatásainak kárpótlására

Kompenzációs alapot hoznak létre Lengyelországban a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásai okozta esetleges káros következmények ellensúlyozására – közölte kedden Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője.

Dworczyk a Mateusz Morawiecki kormányfővel, valamint Adam Niedzielski egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtóértekezleten jelentette be ezt a nemzeti védőoltásprogramot jóváhagyó kormányülés után.

Morawiecki emlékeztetett: Lengyelország eddig 60 millió vakcinára kötött szerződést hat gyártóval, az oltási programra 3 milliárd zlotyt (239,3 milliárd forint) különítettek el a költségvetésből, emellett az oltást végző egészségügyi intézményeknek további, az elkülönített összeget “szinte megduplázó” forrásokat szánnak.

A nem egészen 38 milliós Lengyelországban a két adagban történő oltásra mintegy 31 millió 16 év feletti lakos lesz jogosult.

A kormányfő megerősítette: a vakcinálás ingyenes és önkéntes lesz, első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be. “Viszonylag gyorsan” a tanároknak is felajánlják az oltást, a jelenleg elrendelt távoktatásról a hagyományosra való visszaállás viszont nem az oltástól, hanem a járványhelyzet további alakulásától függ – jelentette ki Morawiecki.

Bejelentette továbbá: olyan mechanizmust hoznak létre, mely révén állami kártérítést igényelhetnek azok, akik szervezetében az oltás után esetleg kedvezőtlen reakció következik be.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: pixabay


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek