Lengyelországi koncertsorozatot ad a Szent Efrém Férfikar

Négynapos lengyelországi koncertsorozatát kezdi el csütörtökön este a Szent Efrém Férfikar a sziléziai vajdasági központban, Katowicében, ahol a Magyar Nap alkalmából lép fel.

Az együttes később más városokban is a visegrádi országok zeneszerzőinek férfikari műveiből összeállított programot mutat be.

A katowicei Karol Szymanowski zeneakadémián zajló csütörtök esti ünnepséget Feliks Netz emlékének szentelik. A 2015 áprilisában elhunyt katowicei irodalmár a magyar irodalom neves fordítója is volt.

Péntektől vasárnapig a Szent Efrém Férfikar Szokolay Dongó Balázs dudás-furulyással együtt három dél-lengyelországi városban, Bielsko-Bialában, Zabrzében, majd Krakkóban lép fel. Zabrzében a kórus a helyi Quido bánya 170 méter mélyen lévő Szent Borbála kápolnájában szólal meg.

A krakkói filharmóniában záruló turnén a visegrádi országokból származó művészek alkotásait mutatják be a magyar V4-elnökség keretében. A hangversenyeken Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei mellett a lengyel Romuald Twardowski, Witold Lutoslawski, a cseh Leos Janácek, valamint a szlovák Ján Levoslav Bella alkotásai szólalnak meg.

 

A Szent Efrém Férfikar


A 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar – amelynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás – nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására.


Hasonló cikkek