Leonardo da Vincinek 14 ma is élő rokonát találták meg

A zseniség többfelé osztódott: nem tűnt el, csak szétaprózodott

A Human Evolution folyóiratban nemrégiben közzé tett tanulmány eredménye, megfelelő kiindulási pontnak számíthat a Leonardo DNS-ét kutató projekt előmozdításában. Az átfogó tanulmányt Alessandro Vezzosi művészettörténész, Leonardo kutató és Agnese Sabato a Leonardo da Vinci Örökség Egyesület elnöke végezték. A kutatásban a da Vinci család apáról fiúra szálló folyamatos vonalát dokumentálták, kezdve az 1331-ben született Michele felmenővel majd az 1452-ben megszületett Leonardón keresztül napjainkig. Összesen 21 generációt beleértve 5 családi ágat átvizsgálva azonosítottak 14 élő leszármazottat.

 Az öt családi ág Leonardo apjától, és féltestvérétől Domenicótól eredeztethető, mivel Leonardónak nem volt gyermeke azonban 22 féltestvére igen. A 15. generációtól kezdve több mint 225 személyről gyűjtöttek adatokat. A tanulmány helyesbíti és kiegészíti az eddig tévesen végzett genetikai kutatások eredményeit, ugyanakkor újabb felfedezésekkel is szolgál. Emellett első alkalommal szolgál információval az elmúlt hét évszázad során feljegyzet anyakönyvi adatokról.

A férfi leszármazottakra öröklődő Y-kromoszóma 25 generáción keresztül szinte változatlan marad. A ma élő férfi rokonok Y-kromoszómájának összehasonlítása a különböző korok temetkezési helyein talált őseik Y-kromoszómájával, egyszerre igazolná a megszakítatlan családi vonalat és Leonardo saját Y-kromoszóma jegyét.

Leonardo DNS-ének megtalálásával olyan kérdésekre lehetne választ találni: mint a zsenialitása mögött húzódó okok, szülei földrajzi származására vonatkozó információk, fizikai képességei, korai öregedése, balkezessége, esetleges örökletes betegségei valamint rendkívüli látása, a szinesztézia és más érzékszervi észlelések.

A biológiai adatok összehasonlítása úttörő szerepet játszhat a biológia és a művészet közötti kapcsolatok kialakításában. Mivel segítene a műalkotások hitelességének ellenőrzésében így széleskörben kihatna a világműtárgypiacára is.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek