Lesz adócsökkentés – A szlovák parlament óriási többséggel fogadta el a javaslatot

A Híd kétéves munkája érett be azzal, hogy a parlament nagy többséggel elfogadta a párt adócsökkentésre vonatkozó javaslatát. Az adóalap adómentes része a létminimum 19,2-szerese helyett 21-szeresre nő.

140 jelenlévő képviselőből 122 igennel szavazott. A jövedelemadó módosításáról szóló javaslatot Sárközy Irén, Bastrnák Tibor és Bugár Béla, a Híd képviselői terjesztették elő. „A javaslat nem egyik napról a másikra született meg, rengeteg munka van mögötte. Személy szerint nagyon bánt, hogy a javaslat ellen tiltakozó polgármesterek nem korrekt módon jártak el. Többen azt hangoztatták, hogy ésszerűbben tudnák elkölteni azt a pénzt, ami az adócsökkentésnek köszönhetően az embereknél marad, mint azok maguk, akiket ez megillet. ” – fogalmazta meg véleményét Bastrnák Tibor.

A törvényjavaslat ellen szeptember elején több mint 40 polgármester tüntetett a parlament előtt. Arra, hogy az adócsökkentés ellen tüntettek volna, nem volt még példa a történelemben. A Szlovákiai Városok Uniója szerint a Híd adócsökkentési javaslata negatív hatással lesz az életszínvonalra. Ezzel szemben a párt állítja, nem, hogy csökken, de egyenesen tovább nő az önkormányzatok bevétele, sőt a családok is jobban járnak. „A jelenlegi rendszer nem működik jól, szükség van az adócsökkentésre. A megvalósításhoz azonban hiányzott az akarat. Tudtuk, hogy az önkormányzatok ellenünk lesznek. Egy év alatt azonban a javaslatnak köszönhetően egy család esetében 180 eurós éves pluszról beszélünk.” – hangsúlyozta Sárközy Irén, aki hozzátette, az eredeti javaslata ennél radikálisabb csökkentésről szólt, végül kompromisszumos megoldás született.

Az önkormányzatok részéről ellenérvként leginkább az hangzott el, hogy a javaslat miatt bevételeik csökkenni, míg kiadásaik nőni fognak. „A gazdasági élet egyetlen szereplője sem mondhatja el magáról azt, amit az önkormányzatok, vagyis, hogy bevételeik tíz százalékkal emelkedtek. Tény, hogy a kiadásaik is, de azok jóval kisebb mértékben, és az önkormányzatoknak egyébként is megvannak a lehetőségeik arra, hogy bevételeiket növeljék.” – emelte ki a sajtótájékoztatón Peter Antal.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: SITA/Katarína Acél – Gáliková


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek