Draghi az új olasz kormányfő

Kérdés, kormánya lesz-e Draghinak, mert miniszterei igen.

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella olasz államfőtől péntek este.A római elnöki palotában elhangzott sajtónyilatkozatában közölte miniszterei névsorát. Kormányában szakértők és pártpolitikusok is helyet kaptak.

Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult „csapatban” a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti.

Az igazságügyminiszter az alkotmánybíróság volt elnöke, Marta Cartabia lett. Újdonságnak számít az idegenforgalmi, valamint a környezetvédelmi fejlesztésért felelős tárca felállítása. A korábbi balközép kormánypártok több eddig birtokolt tárcát megtartottak, három miniszteri széket kapott a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország, a jobboldali Ligának többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával. A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben teszi le esküjét.

Salvini várja a kormányzati munkát

Az új kormány minél gyorsabb munkába állását sürgette a jobbközép vezetője, Matteo Salvini pénteken hangsúlyozva, hogy a Liga és a Hajrá Olaszország párt kormányzó pozícióba kerül a közgazdász Mario Draghi vezette kormánnyal. Salvini a szokása szerint egy római utcán tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a jobbközép koalícióhoz tartozó Liga és Hajrá Olaszország (FI) támogatja Mario Draghi kormányát, amelynek eskütétele a következő napokban várható. „A jobbközép a kormányzás útját választotta” – jelentette ki.

Hangoztatta: nem követeltek miniszteri tárcákat, nem emeltek vétót Draghi semmilyen tervezett döntésével szemben. „Alig várjuk, hogy megkezdődjék a kormányzati munka. A Liga számára nem a minisztériumok a fontosak, hanem az egészség és a munka védelme, valamint a normális élethez való viasztérés” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a korábbi miniszterelnök, Giuseppe Conte január 26-i lemondása óta áll az ország, miközben az olaszok „azonnali és gyakorlati” döntéseket várnak. Elemzők rámutattak, Matteo Salvini „intézményes” kijelentéseivel már a következő választásokra és az esetleges miniszterelnöki szerepére készül jól tudva, hogy Mario Draghi kormánya valószínű egy évig fog tartani.

Kettészakadt az M5S

Közben Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) az olasz kormányalakítással megbízott Mario Draghi támogatásáról tartott internetes szavazásán a résztvevők majdnem hatvan százaléka igent mondott csütörtökön, de a párt parlamenti tagjainak egy része így sem nem ad bizalmat a következő kormánynak.

Az Öt Csillag Mozgalom internetes felületén reggel tíztől este hatig rendezett konzultáció eredményeit közjegyző jelentette be a sajtónak.
A párt több mint 119 ezer regisztrált szavazójából több mint 74 ezren voksoltak. Több mint 44 ezren, ami 59,3 százaléknak felel meg támogatásukról biztosították Mario Draghi leendő kormányát. Több mint harmincezren nemet mondtak.

Vito Crimi, az M5S ideiglenes vezetője a párt által meghirdetett közvetlen demokrácia győzelmének nevezte a szavazást.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek