Leszállt a MiG-21-es a körforgalomból Kecskeméten

Megkopott a kecskeméti repülőbázishoz közeli körforgalmat díszítő MiG-21-es repülőgép festése, ezért vasárnap több mint öt órás munkával, két daruval leemelték a tartószerkezetről és bevontatták a bázis festőműhelyébe egy újrafestésre.

A repülőgép „leszállítása” nem volt egyszerű mutatvány, ugyanis vasárnap reggel már fél 8 körül a Dirner Daru két óriás daruját állították le a körforgalomnál. A Légijármű Javító Üzem munkatársai emelőkosarakkal a magasba emelkedtek, és először a gép orr részénél, majd a hátuljánál vezették át a hevedereket. Ezután következett a rögzítések kioldása a gép hasánál, ami nem ment könnyen az óriási csavarok kicsavarása sem, utána pedig rengeteget kellett kalapálni a három csapszeget, hogy kimozduljanak a helyükről. Végül fél 1 körül mozdult meg először a gép, ekkor a rendőrség lezárta a körforgalomba torkolló utakat, majd a két daru szép lassan leengedte a MiG-et. Mivel a futóművei a géptörzsbe, egész pontosan a futóműgondolába voltak behúzva, így azokat kiengedve, saját kerekén tudták bevontatni a repülőbázisra a 44-es főúton, a 2-es kapun.

Dr. Jónás János alezredes elmondta, hogy körülbelül egy-másfél hónapig tartanak a karbantartási munkálatok, azaz várhatóan június végére már újra a körforgalom dísze lesz az újrafestett repülőgép. A tervek szerint jövőre pedig beneveznék a „Magyarország legszebb körforgalma cím” elnyeréséért, ha az önkormányzat is támogatja a bázis kezdeményezését.

A 9606 oldalszámú MIG-21 MF vadászgép öt és fél éve vált Kecskemét egyik látványosságává. A hatástalanított deltaszárnyút 2015 novemberében légies talapzatra emelték a repülőbázishoz közeli, a 44-es és 445-os út találkozásánál lévő körforgalomnál. Bár a kiállítás előtt a vasmadár az eredeti „terepmintáját” megőrizve új festést kapott, ez az elmúlt öt év és fél év alatt eléggé megkopott. A repülőbázis az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásban vállalta a gép állagának megőrzését, a város pedig magának a körforgalomnak a kezelését.

 

Forrás: baon.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek