Letartóztatásban maradnak a milliárdos adócsalással gyanúsított céghálózat vezetői

Az egymilliárd forintos adócsalással gyanúsított nemzetközi céghálózat hat gyanúsítottja közül háromnak a bíróság megszüntette a letartóztatását, a szervezet három vezetőjéét azonban három hónappal meghosszabbította.

A szabadlábon védekező gyanúsítottakat bűnügyi felügyelet alá helyezték – tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei főügyész, Reszl Ildikó kedden az MTI-t.

A főügyészség 2019 októberében közölte, hogy egy Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban bejegyzett cégekből álló hálózatot derítettek fel, ahonnan jelentős összegek áramlottak egy tatai vállalkozáshoz. A szervezet vezetője 2015 óta fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre, és ennek része volt a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat. A szervezet vezetőjét nemzetközi elfogatóparancs alapján Amerikában fogták el.

A fiktív számlákat két vállalkozás fogadta be

A fiktív számlákat két, az informatikai szektorban működő tatabányai vállalkozás fogadta be 16 cégtől. Az általános forgalmi adó fizetésére vonatkozó kötelezettségük mértékét csökkentették, így a költségvetésnek csaknem egymilliárd forintos kárt okoztak.

A fiktív számlákat kiállító alvállalkozók bankszámláira a haszonhúzó két tatabányai gazdasági társaság teljesített utalásokat, a pénzt pedig a bűnszervezetet irányító férfi utasításai szerint továbbküldte más cégek számláira. Onnan általában ATM-en levették a pénzt, és visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőinek.

A tatabányai vállalkozások részére fiktív számlákat kiállító gazdasági társaságok szintén valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat fogadtak be. A számlakiállító cégek ügyvezetőinek többsége zlovák, lengyel, angol állampolgár volt, akik ügyvezetői tevékenységet nem végeztek.

A jogtalanul megszerezett összegekből ingatlanokat vásároltak

A bűnszervezet vezetője a költségvetési csalásból származó pénzösszegeket Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, és az Egyesült Királyságban alapított cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott egy tatai székhelyű vállalkozáshoz.

A tatai céget a céghálózat irányítójának felesége vezette. A jogtalanul megszerezett összegekből 12 ingatlant vásároltak, ezek bérbeadásával jutottak legálisnak tűnő jövedelemhez.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást.

 


Hasonló cikkek